Un caz de cancer din patru la nivel mondial este la sân sau în cifre absolute 2,3 milioane de femei suferă de acest tip de cancer. Incidenţa cancerului mamar la femei din regiunea OMS Europa a fost estimată la 576.300 în 2020, iar în UE-27 la 355.500. Luna octombrie este luna de conştientizare a cancerului la sân.
1 din 11 femei din UE-27 va dezvolta cancer de sân înainte de vârsta de 74 de ani, arată datele Coaliţiei Europene a Cancerului la Sân EUROPA DONNA – The European Breast Cancer Coalition.
Se estimează că 21% dintre cazurile de cancer de sân din Europa apar la femei când acestea au vârsta sub 50 de ani, iar 35% apar la vârsta de 50-64 de ani. Prin urmare, cancerul de sân afectează multe femei aflate care lucrează şi îşi cresc copiii.
Cancerul de sân este principala cauză de deces prin cancer la femei din întreaga lume, reprezentând 1 din 6 decese prin cancer.
Numărul femeilor care au murit din cauza cancerului de sân în 2020 în Regiunea OMS Europa a fost de 157.100, iar în statele membre UE-27 a fost de 91.826.
Femeile europene în vârstă de 15 ani şi peste diagnosticate cu cancer de sân între 2000 şi 2007 au avut o rată de supravieţuire relativă estimată la 5 ani de 84%.
Potrivit datelor publicate de EUROPA DONNA, în România incidenţa acestui tip de cancer este de 12,085 tradus în procente ar însemna aproape 66% iar mortalitatea 3918 adică 17%.
,,Aproape 300.000 de femei vor fi diagnosticate cu cancer de sân în acest an, iar una din opt femei din America va fi diagnosticată cu această boală în timpul vieţii. Am făcut progrese enorme în lupta noastră de decenii împotriva cancerului – descoperind noi măsuri de prevenire şi depistare precoce şi explorând medicamente şi terapii pentru a extinde şi a salva vieţi. În ciuda acestor progrese, un diagnostic de cancer de sân nu este doar înfricoşător, ci şi o poartă către o lume confuză a programărilor, procedurilor şi cheltuielilor. În timp ce se confruntă cu luni de tratamente istovitoare, pacienţii cu cancer de sân şi familiile lor sunt inundate cu o cantitate uluitoare de informaţii medicale de descifrat şi adesea trebuie să pledeze pentru a primi îngrijire şi atenţie de bază. Pe lângă aceste stres, ei îşi fac griji şi cu privire la plata facturilor medicale”, a declarat Joseph R. Biden JR., preşedintele Statelor Unite ale Americii în proclamaţia sa privind Luna naţională de conştientizare a cancerului de sân.
Americanii şi-au stabilit obiective ambiţioase de a reduce rata generală a mortalităţii prin cancer cu cel puţin jumătate în următorii 25 de ani, de a transforma mai multe tipuri de cancer în boli tratabile şi de a îmbunătăţi experienţa de tratament pentru pacienţi.
SUA a înfiinţat Agenţia de Proiecte Avansate de Cercetare pentru Sănătate (ARPA-H) care beneficiază de 2,5 miliarde de dolari în finanţare pentru a face progrese ştiinţifice în prevenirea, detectarea şi tratamentul cancerului.
În România, în fiecare an circa 10.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân şi peste 3.000 mor din cauza bolii. Din păcate. cele mai multe cazuri din ţara noastră sunt depistate în stadii avansate de boală.
Medicii oncologi şi asociaţiile de pacienţi se implică în campanii dedicate în luna octombrie cancerului mamar pentru a informa publicul larg cu privire la importanţa diagnosticării precoce.
Asociaţia OncoPacienţilor Phoenix va organiza un eveniment la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB) pe 2 octombrie, un FlashMob Roz şi foste paciente de cancer, învingătoare vor face o vizită de incurajare pentru a transmite un mesaj optimist femeilor cu cancer la sân.