O paradigmă complet nouă pentru a gândi și studia cancerul

O paradigmă complet nouă pentru a gândi și studia cancerul
iulie 04 14:10 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 4 minut(e)

Cancerul de sân este cel mai frecvent diagnosticat tip de cancer, reprezentând 1 din 8 diagnostice de cancer la nivel mondial. Până în 2040, se estimează că vor fi 3 milioane de noi cazuri pe an, în creștere cu 40%, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În urma rezultatelor unui nou studiu, care dezvăluie mutațiile timpurii care prezic rezultatele pacienților, oamenii de știință propun o paradigmă complet nouă pentru a gândi și studia toate tipurile de cancer: în funcție de vârstă și de sex.

Un studiu condus de cercetători de la Sanford Burnham Prebys, din Statele Unite, a descoperit că, la femeile tinere, anumite mutații genetice sunt asociate cu cancerul de sân rezistent la tratament.

Aceste mutații nu sunt însă legate de cancerul de sân rezistent la tratament la femeile mai în vârstă.

Descoperirile, publicate vineri, în revista Science Advances, ar putea contribui la îmbunătățirea medicinei de precizie și sugerează un mod inedit de clasificare a cancerului de sân.

„Este bine stabilit faptul că, pe măsură ce îmbătrânim, există mai multe șanse să dezvoltăm cancer. Dar descoperim că acest lucru ar putea să nu fie valabil pentru toate tipurile de cancer, în funcție de constituția genetică a unei persoane”, spune autorul principal Svasti Haricharan, profesor asistent la Sanford Burnham Prebys.

Oamenii de știință din acest studiu spun că, este posibil să existe mecanisme complet diferite care conduc cancerul la persoanele tinere și la cele mai în vârstă, ceea ce necesită ajustarea viziunii asupra îmbătrânirii și a cancerului.

Cercetarea s-a axat în principal pe cancerul de sân ER+/HER2-, care este una dintre cele mai frecvente forme ale bolii.

De obicei, acesta este tratat cu terapii hormonale, dar pentru unele paciente, aceste tratamente nu funcționează.

Aproximativ 20% dintre tumori rezistă la tratament încă de la început, iar până la 40% dezvoltă rezistență în timp.

„Înțelegerea modului în care anumite forme de cancer de sân se dezvoltă într-un mod care le face să reziste în cele din urmă la terapie ne poate ajuta să clasificăm mai bine boala”, spune Haricharan.

De asemenea, potrivit autorilor, i-ar putea ajuta pe medici să ajusteze planurile de tratament pentru pacienții care vor avea probabil rezistență la tratamentele standard și ar putea ajuta domeniul de cercetare să dezvolte noi terapii pentru a depăși aceste obstacole.

Studiul a inclus o analiză extinsă a unei baze de date mari de pacienți cu cancer de sân.

Acesta a dezvăluit că, la pacientele cu cancer de sân ER+/HER2-, anumite mutații genetice au avut o corelație puternică cu răspunsul la tratament – iar efectele au depins de vârstă.

Unele mutații genetice au fost legate de cancerul de sân rezistent la tratament doar la femeile mai tinere.

„Este o descoperire ciudată, atât de ciudată încât aproape că nu am crezut-o la început”, spune prof. Haricharan.

Dar aceleași tipare au apărut din nou și din nou în baze de date după baze de date.

Mutațiile pe care cercetătorii le-au identificat se aflau în genele implicate în replicarea celulară, procesul prin care celulele cresc și se divid.

Aceste gene sunt responsabile de repararea greșelilor atunci când acestea se produc – un proces care merge prost în aproape toate cancerele.

„Dereglarea ciclului celular apare atât de devreme în dezvoltarea cancerului încât, în general, nu ne gândim dacă mutațiile individuale care provoacă dereglarea ciclului celular pot afecta eventualul răspuns al cancerului la tratament sau capacitatea sa de a se răspândi”, explică prof. Haricharan.

Prin conectarea tipului specific de dereglare a ciclului celular care declanșează cancerul cu rezultatul bolii la mulți ani după diagnosticare, echipa de cercetare propune o paradigmă complet nouă pentru a gândi și studia toate tipurile de cancer.

„Aceasta este o schimbare radicală în modul în care privim cancerul, care ar putea avea implicații cu mult dincolo de cancerul de sân”, adaugă prof. Haricharan.

Pentru a începe să testeze această idee, cercetătorii au analizat efectul mutațiilor ciclului celular asupra rezultatelor pacienților în alte tipuri de cancer.

Oamenii de știință au mai observat un lucru, și anume că, în multe tipuri de cancer, modul de dereglare a ciclului celular este semnificativ pentru cancerul la femei, dar mai puțin pentru cancerul la bărbați.

Acest lucru sugerează că influența dereglării ciclului celular ar putea depinde atât de sex, cât și de vârstă.

„Aceste constatări subliniază de ce este important să se studieze cancerul în contextul istoricului de viață al pacientului”, adaugă prof. Haricharan.

„Prea des, cercetarea cancerului se concentrează în mod îngust asupra celulelor dintr-un vas Petri, uitând de întregul sistem gazdă complex în care aceste celule se transformă și cresc”, a mai spus omul de știință.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu