CDC: Risc scăzut de transmitere a noului coronavirus de pe suprafețe

CDC: Risc scăzut de transmitere a noului coronavirus de pe suprafețe
mai 03 09:00 2021 Timp citire articol: 2 minut(e)

Riscul de transmitere a noului coronavirus de pe suprafețe este redus, iar dezinfectarea continuă a suprafețelor poate face mai mult rău decât bine, însă transmiterea aeriană a virusului este amenințarea majoră, arată ghidurile recent actualizate ale Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

,,CDC a stabilit că riscul transmiterii coronavirusului de pe o suprafață este scăzut și secundar căilor primare de transmitere a virusului prin picături de contact direct și aerosoli”, a declarat Vincent Hill, șeful unei filiale CDC. Acesta e de părere că în majoritatea situațiilor, curățarea suprafețelor folosind săpun sau detergent, și nu dezinfectarea, este suficientă pentru a reduce riscul deja scăzut de transmitere a coronavirusului prin intermediul suprafețelor. ,,Dezinfectarea suprafețelor nu este de obicei necesară, cu excepția cazului în care o persoană bolnavă sau cineva pozitiv la COVID-19 a fost în casă în ultimele 24 de ore”, a precizat Vincent Hill.

La curățarea suprafețelor, Hill a sfătuit oamenii să se concentreze pe zone cu contact ridicat, cum ar fi clanțele ușii și întrerupătoarele de lumină.

Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) din cadrul National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite arăta anul trecut că SARS-CoV-2 poate rămâne activ în particule de apă suspendate în aer mai multe ore și pe suprafețe mai multe zile. Potrivit unui studiu, coronavirusul virusul rămâne viabil pe suprafețe de plastic și pe oțel inoxidabil mai mult de trei zile. În schimb, pe carton, virusul nu rezistă mai mult de 24 de ore, iar pe cupru virusul devine inactiv după 4 ore. În particule mici de apă din aer, jumătate dintre virusuri nu mai sunt active după 66 de minute, iar după încă 66 de minute doar un sfert mai sunt active.

În momentul de față, s-au înregistrat în lumea întreagă  153.433.267 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Peste 3,2 milioane de oameni au murit din cauza COVID-19, iar circa 130.705.187 s-au vindecat.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu