Ce prevede acordul de cooperare româno-turc în domeniul sănătăţii: încurajarea reciprocă a investiţiilor, cooperare în management spitalicesc, geriatrie şi medicină de urgenţă

Ce prevede acordul de cooperare româno-turc în domeniul sănătăţii: încurajarea reciprocă a investiţiilor, cooperare în management spitalicesc, geriatrie şi medicină de urgenţă

Acordul de cooperare româno-turc în domeniul sănătăţii, încheiat în octombrie 2018 la Ankara, prevede încurajarea reciprocă a investiţiilor, precum şi cooperarea în domenii precum management spitalicesc, geriatrie şi medicină de urgenţă între cele două state.

Acordul urmează să fie aprobat de guvern, în condiţiile în care, în urmă cu trei luni, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţa că spitalul regional din Constanţa va fi construit în parteneriat public-privat cu Turcia, după modelul unui mare spital turc.

Acordul, care are şapte articole, arată că cele două state vor promova cooperarea în următoarele domenii: întărirea sistemelor de sănătate; încurajarea reciprocă a investiţiilor în sectorul sanitar; medicamente, produse farmaceutice şi aparatură medicală; management spitalicesc; sănătate publică şi medicină de familie; geriatrie şi gerontologie; organizarea serviciilor de medicină de urgenţă.

Cele două părţi vor coopera prin schimb de informaţii, schimb de delegaţii şi specialişti şi prin încurajarea participării specialiştilor la conferinţe organizate în cele două ţări.

România şi Turcia urmează să înfiinţeze un comitet mixt de lucru care se va întâlni periodic la Bucureşti şi Ankara pentru a evalua cooperarea în domeniul sănătăţii.

Acordul este valabil cinci ani şi va intra în vigoare după finalizarea procedurilor legale interne din cele două ţări.

Acordul a fost semnat în octombrie 2018 la Ankara de ministrul Sănătăţii din România, Sorina Pintea, şi ministrul Sănătăţii din Turcia, Fahrettin Koca.

Ulterior, Sorina Pintea a menţionat că spitalul regional din Constanţa va fi construit în parteneriat public-privat cu Turcia, după modelul unui mare spital turc, o înţelegere în acest sens urmând să fie încheiată în viitor.

“Pentru construirea viitorului spital regional Constanţa am început la mijlocul lunii (octombrie, n.r.) discuţiile pentru încheierea unui parteneriat public-privat cu Turcia. Spitalul se va construi după modelul unuia din marile unităţi sanitare din Turcia. Va fi un spital cu o capacitate de până la 1.000 de paturi, care va cuprinde toate specialitătile medicale”, afirma Sorina Pintea.

viewscnt