Ce prevede planul de măsuri din România pentru coronavirusul din China: 6 spitale de boli infecţioase pentru tratamentul pacienţilor, termoscanere şi echipe medicale de permanenţă pe aeroporturi

Ce prevede planul de măsuri din România pentru coronavirusul din China: 6 spitale de boli infecţioase pentru tratamentul pacienţilor, termoscanere şi echipe medicale de permanenţă pe aeroporturi

Grupul de specialişti reunit miercuri la solicitarea ministrului Sănătăţii a elaborat un plan de măsuri care trebuie aplicate în România în cazul apariţiei în ţară a noului virus din China, şase spitale de boli infecţioase din ţară fiind desemnate ca centre de diagnostic şi tratament. România ar putea cumpăra termoscanere care să detecteze persoanele posibil infectate pe aeroporturi şi ar putea înfiinţa echipe de permanenţă medicală în principalele puncte de intrare în ţară. 

Grupul de specialişti în sănătate publică, boli infecţioase şi microbiologie s-a întâlnit sub coordonarea secretarului de stat Nelu Tătaru, pentru a propune ministrului Sănătăţii măsurile ce se impun, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În cadrul grupului au fost incluse personalităţi în domeniu din ţară, precum preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, şi managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş”, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel.

Cele şase spitale incluse în planul de măsuri pentru coronavirusul din China, numit şi coronavirusul Wuhan, sunt spitalele ”Prof. Dr. Matei Balş” şi Spitalul clinic “Dr. Victor Babeş” din Bucureşti şi spitalele de boli infecţioase din Iaşi, Cluj, Constanţa şi Timişoara.

"În cazul în care se declară urgenţă la nivel global, noi am făcut, în afară de un grup de lucru, nominalizarea unităţilor sanitare care să primească pacienţi”, a precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la finalul reuniunii.

"S-a stabilit achitiţia de reactivi şi pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariţiei unor cazuri suspecte şi, bineînţeles, există un set de măsuri de alertare a autorităţilor de sănătate publică şi a tuturor unităţilor sanitare, inclusiv a medicilor de familie, privind definiţia de caz, încât să fie informaţi dacă vin în contact cu o persoane care este suspectă şi care trebuie să spunem foarte clar în acest moment a călătorit sau a avut contact cu o eprsoană care a călătorit în China", a completat profesorul.

Grupul de lucru va transmite propunerea de achiziţie de termoscanere către Ministerul Sănătăţii şi către Ministerul Transporturilor.

TERMOSCANERE PE AEROPORTURI

În cadrul reuniunii, specialiştii au discutat şi despre măsuri care ar putea fi luate pe principalele aeroporturi internaţionale din România, prin care ar putea pătrunde în ţară virusul.

"În ceea ce priveşte măsurile de la aeroport, sunt similare cu cele care au fost în timpul pandemiei de gripă, făcând referire la un set de informaţii care vor fi oferite tuturor călătorilor, posibilitatea de achiziţie de termoscanere care să evidenţieze eventualele persoane cu febră şi care ar putea să răspundă definiţiei de caz”, a menţionat prof. Rafila.

De asemenea, ar putea fi înfiinţate echipe care să asigure permanenţa serviciilor medicale în aeroporturile internaţionale din România.

Planul de acţiune vizează pregăirea unui set de măsuri pentru intervenţia sistemului de sănătate publică în cazul apariţiei îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus.

Ministerul Sănătăţii a luat deja primele măsuri în ceea ce priveşte noul coronavirus. INSP a trimis direcţiilor de sănătate publică definiţia de caz pentru a putea fi informate unităţile sanitare de la nivel naţional.

De asemenea, în colaborare cu MAE, au fost emise atenţionări de călătorie.

viewscnt