Ce prevede planul de măsuri din România pentru coronavirusul din China: 6 spitale de boli infecțioase pentru tratamentul pacienților, termoscanere și echipe medicale de permanență pe aeroporturi

Ce prevede planul de măsuri din România pentru coronavirusul din China: 6 spitale de boli infecțioase pentru tratamentul pacienților, termoscanere și echipe medicale de permanență pe aeroporturi
ianuarie 22 11:27 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Grupul de specialiști reunit miercuri la solicitarea ministrului Sănătății a elaborat un plan de măsuri care trebuie aplicate în România în cazul apariției în țară a noului virus din China, șase spitale de boli infecțioase din țară fiind desemnate ca centre de diagnostic și tratament. România ar putea cumpăra termoscanere care să detecteze persoanele posibil infectate pe aeroporturi și ar putea înființa echipe de permanență medicală în principalele puncte de intrare în țară. 

Grupul de specialiști în sănătate publică, boli infecțioase și microbiologie s-a întâlnit sub coordonarea secretarului de stat Nelu Tătaru, pentru a propune ministrului Sănătății măsurile ce se impun, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În cadrul grupului au fost incluse personalități în domeniu din țară, precum preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, și managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş”, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel.

Cele șase spitale incluse în planul de măsuri pentru coronavirusul din China, numit și coronavirusul Wuhan, sunt spitalele ”Prof. Dr. Matei Balş” și Spitalul clinic “Dr. Victor Babeș” din București și spitalele de boli infecțioase din Iași, Cluj, Constanța și Timișoara.

“În cazul în care se declară urgență la nivel global, noi am făcut, în afară de un grup de lucru, nominalizarea unităților sanitare care să primească pacienți”, a precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la finalul reuniunii.

“S-a stabilit achitiția de reactivi și pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariției unor cazuri suspecte și, bineînțeles, există un set de măsuri de alertare a autorităților de sănătate publică și a tuturor unităților sanitare, inclusiv a medicilor de familie, privind definiția de caz, încât să fie informați dacă vin în contact cu o persoane care este suspectă și care trebuie să spunem foarte clar în acest moment a călătorit sau a avut contact cu o eprsoană care a călătorit în China”, a completat profesorul.

Grupul de lucru va transmite propunerea de achiziție de termoscanere către Ministerul Sănătății și către Ministerul Transporturilor.

TERMOSCANERE PE AEROPORTURI

În cadrul reuniunii, specialiștii au discutat și despre măsuri care ar putea fi luate pe principalele aeroporturi internaționale din România, prin care ar putea pătrunde în țară virusul.

“În ceea ce privește măsurile de la aeroport, sunt similare cu cele care au fost în timpul pandemiei de gripă, făcând referire la un set de informații care vor fi oferite tuturor călătorilor, posibilitatea de achiziție de termoscanere care să evidențieze eventualele persoane cu febră și care ar putea să răspundă definiției de caz”, a menționat prof. Rafila.

De asemenea, ar putea fi înființate echipe care să asigure permanența serviciilor medicale în aeroporturile internaționale din România.

Planul de acțiune vizează pregăirea unui set de măsuri pentru intervenția sistemului de sănătate publică în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus.

Ministerul Sănătății a luat deja primele măsuri în ceea ce privește noul coronavirus. INSP a trimis direcțiilor de sănătate publică definiția de caz pentru a putea fi informate unitățile sanitare de la nivel național.

De asemenea, în colaborare cu MAE, au fost emise atenționări de călătorie.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu