Cea mai detaliată “hartă” a cancerului, realizată în urma unui studiu amplu de peste 1.000 de cercetători din 37 de țări

Cea mai detaliată “hartă” a cancerului, realizată în urma unui studiu amplu de peste 1.000 de cercetători din 37 de țări
februarie 07 08:30 2020 Timp citire articol: 3 minut(e)

Peste 1.000 de cercetători din 37 de țări au realizat, după un deceniu de eforturi, cea mai completă “hartă” a cancerului de până acum, marcând un progres important ce ar putea ușura crearea de tratamente personalizate pentru pacienții oncologici.

Studiul, realizat de consorțiul internațional de cercetare numit “Pan-Cancer Analysis of Whole Genomes Consortium”, a fost prezentat în publicația științifică Nature.

Potrivit cercetătorilor, cancerul poate fi asemănat cu un puzzle cu 100.000 de piese, însă până acum 99% din piese lipseau.

Consorțiul internațional de cercetători a reușit să analizeze întregul cod genetic pentru 2.658 de forme de cancer.

CUM APARE CANCERUL

Cancerul reprezintă o versiune coruptă a propriilor noastre celule, generată de mutații la nivelul ADN-ului uman ce modifică celulele până ce acestea cresc și de multiplică necontrolat.

Înțelegerea modului în care apare cancerul se baza, până acum, pe seturile de instrucțiuni genetice pentru crearea proteinelor în corpul uman.

“Aceasta nu reprezintă decât 1% din întregul genom”, a afirmat dr. Lincoln Stein, de la Institutul pentru Cercetare a Cancerului din ontario, Canada, citat de BBC.

Din această cauză, medicii sunt în “întuneric” în cazul unei treimi dintre pacienții cu cancer, deoarece le este imposibil să explice de ce celulele lor au devenit canceroase.

Însă consorțiul internațional de cercetători a reușit să ofere o imagine clară și pentru restul de 99% din genom, despre care până acum nu era clară legătura cu cancerul.

Cercetarea a fost una imensă, fiind nevoie de 22 de articole în publicații științifice pentru a o descrie.

MUTAȚII

Potrivit informațiilor publicate până acum, cancerul este extrem de complex, cu mii de combinații de mutații diferite ce pot provoca boala.

Astfel, studiul a descoperit că fiecare caz de cancer implică, în medie, între una și cinci mutații fundamentale care stimulează formarea tumorilor.

Acestea reprezintă “slăbiciuni” ale organismului, iar cunoașterea lor este esențială pentru a realiza tratamente personalizate cu scopul de a ataca eficient tumorile.

Totuși, noul studiu a descoperit că 5% dintre cazurile de cancer par să nu fie provocate de nicio mutație, ceea ce indică faptul că cercetători mai au încă mult de lucru în studiul acestei boli complexe.

“DATARE CU CARBON” A MUTAȚIILOR

Cercetătorii au realizat un alt mare pas înainte în studiul cancerului: o “datare cu carbon” a mutațiilor. Astfel, ei au descoperit că peste o cincime dintre mutații apar cu ani sau chiar decenii înainte de apariția cancerului.

“Înțelegerea acestor tipare înseamnă că acum ar trebui să fie posibil să dezvoltăm noi metode de diagnostic, care să detecteze semne ale cancerului mult mai devreme”, a explicat dr. Peter Van Loo de la Institutul Francis Crick din Londra.

Totuși, marea provocare pentru cercetători va fi în viitor să înțeleagă ce mutații vor ajunge să provoace cancer și care mutații pot fi ignorate, nefiind periculoase.

Cercetătorii subliniază că noile descoperiri marchează un progres important, ce ar putea ușura crearea de tratamente personalizate pentru pacienții cu cancer.

scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu