Cel mai mare studiu până în prezent arată că psilocibina poate reduce simptomele depresiei

Cel mai mare studiu până în prezent arată că psilocibina poate reduce simptomele depresiei
noiembrie 08 13:10 2022
Articol scris de:
Timp citire articol: 6 minut(e)

O singură doză de 25 mg de psilocibină COMP360, alături de sprijin psihologic, are un impact semnificativ în reducerea simptomelor depresiei la persoanele cu depresie rezistentă la tratament, indică un studiu condus la nivel internațional, în 22 de centre medicale.

Aproape 100 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie rezistentă la tratament, ceea ce înseamnă că nu au răspuns la cel puțin două tratamente cu medicamente antidepresive pentru tulburarea depresivă majoră de care suferă.

Un studiu clinic multicentric condus de COMPASS Pathways la nivel internaționa, în 22 de centre medicale, inclusiv Institutul de Psihiatrie, Psihologie și Neuroscience (IoPPN) de la King’s College London și South London și Maudsley NHS Foundation Trust, a descoperit că o singură doză de 25 mg de psilocibină COMP360, alături de sprijinul psihologic, a avut un impact semnificativ în reducerea simptomelor depresiei la participanții cu depresie rezistentă la tratament.

Studiul, publicat joi, în New England Journal of Medicine, a investigat modificările față de valoarea inițială a severității depresiei, evaluată folosind Scala de evaluare a depresiei Montgomery-Åsberg, la participanții cu depresie rezistentă la tratament pe parcursul a 12 săptămâni după o singură doză de psilocibină COMP360 alături de suport psihologic.

Cercetătorii au descoperit că participanții au raportat o reducere mai mare a scorurilor de depresie la trei săptămâni după ce au luat o singură doză de 25 mg de psilocibină COMP360, comparativ cu cei care au luat cea mai mică doză de 1 mg.Unele efecte adverse, cum ar fi dureri de cap, greață, amețeli, oboseală și gânduri legate de sinucidere, au fost raportate în toate grupurile de doze.

Acest studiu clinic de fază 2b a fost efectuat în 22 de centre din 10 țări din Europa (Republica Cehă, Danemarca, Germania, Irlanda, Țările de Jos, Portugalia, Spania și Regatul Unit) și America de Nord (Canada și Statele Unite) între 1 martie, 2019 – 27 septembrie, 2021.

Un total de 233 de participanți cu depresie rezistentă la tratament au fost alocați aleatoriu pentru a primi o singură doză de 25 mg, 10 mg sau 1 mg de psilocibină COMP360, împreună cu sprijin psihologic; cei care au primit doza de 1 mg acţionând ca grup de control. Nici participanții, nici cercetătorii nu au știut ce doză a primit participantul.

„În timp ce mulți pacienți cu probleme de sănătate mintală se îmbunătățesc cu disponibilitățile disponibile. tratamente, un subgrup de pacienți nu o fac, chiar dacă încearcă multe forme diferite de tratament. Aceasta este uneori numită „rezistență la tratament”, a spus dr. James Rucker, psihiatru consultant și conducător al grupului de studii psihoactive la IoPPN de la King’s College London și South London și Maudsley NHS Foundation Trust, care a luat parte la cercetare.

Asta poate duce la o varietate de alte probleme care afectează grav pacienții și oamenii din jurul lor, spun specialiștii.

Opțiunile de tratament sunt adesea limitate și au efecte secundare supărătoare și implică stigmatizare. Astfel, sunt necesare noi paradigme de tratament și cercetarea clinică pentru identificare unor tratamente noi este importantă, spun autorii studiului.

Terapia cu psilocibină ar putea fi o nouă paradigmă de tratament, dar aceasta trebuie testată în studiile clinice.

„Acest studiu, care este de departe cel mai mare studiu clinic privind utilizarea psilocibinei pentru depresia rezistentă la tratament până în prezent, a demonstrat că o singură doză de 25 mg de psilocibină a îmbunătățit simptomele depresiei participanților în comparație cu o doză de 1 mg (control)”, au scris autorii.

Aceste constatări sunt un pas pozitiv în direcția corectă, spun oamenii de știință, menționând că psilocibina pentru depresia rezistentă la tratament va trebui evaluată, în continuare, în studii clinice mai mari, cu mai mulți participanți, și comparată, atât cu placebo, cât și cu tratamentele existente.

„Publicarea studiului nostru de terapie cu psilocibină COMP360 în cea mai prestigioasă revistă medicală din lume este un moment de mândrie pentru toți cei implicați”, a declarat profesorul Guy Goodwin, director medical al COMPASS Pathways.

„Am văzut rezultate pozitive la un grup de pacienți deosebit de dificil de tratat, iar cea mai mare doză de psilocibină COMP360 a avut cel mai mare impact asupra depresiei oamenilor. Acest lucru sugerează că psilocibina COMP360 are un adevărat efect farmacologic, o constatare cheie pentru ca aceasta să poată fi recunoscută ca o nouă opțiune de tratament în viitor”, a mai spus el.

Cercetătorii preconizează începerea studiului de faza 3 spre sfârșitul anului, cu speranța că psilocibina COMP360 cu sprijin psihologic va reprezenta curând o opțiune de tratament pentru pacienții care au nevoie disperată de el.

Toți participanții la studiu au fost evaluați în funcție de severitatea simptomelor lor depresive cu o zi înainte de administrarea psilocibinei COMP360 și au fost efectuate evaluări de urmărire în ziua 2 și în săptămânile 1, 3, 6, 9 și 12.

Participanților li s-a administrat psilocibină COMP360 în săli specializate concepute pentru a oferi o atmosferă non-clinică și calmă.

Efectele psihedelice au durat între 6 și 8 ore, iar în acest timp un terapeut cu experiență a fost în cameră pentru a oferi sprijin psihologic. Toți terapeuții au fost supuși unui program de pregătire detaliat conceput pentru acest studiu. După ce efectele psihedelice au fost complet disipate, participanții s-au putut întoarce acasă.

Cercetătorii au descoperit că participanții care au primit doza de 25 mg de psilocibină COMP360, cu sprijin psihologic, au experimentat o reducere rapidă și mai mare a scorurilor depresiei decât cei care au primit doza de control de 1 mg (p<0,001).

Pe parcursul perioadei de studiu de 12 săptămâni, efecte adverse, inclusiv dureri de cap, greață, amețeli și oboseală, au apărut la 84% dintre participanții din grupul cu doză de 25 mg, 75% din grupul cu doză de 10 mg, și 72% din grupul cu doză de 1 mg.

 Ideea suicidară și autovătămarea intenționată au fost observate în toate grupele de doze, așa cum este obișnuit în studiile depresiei rezistente la tratament.

Cele mai multe cazuri au apărut la mai mult de o săptămână după sesiunea de psilocibină COMP360.

Nu a existat o înrăutățire a scorurilor de ideație suicidară pe scara MADRS în niciun grup. Comportamentele suicidare au fost raportate la cel puțin o lună după administrarea COMP360 pentru trei persoane care nu au răspuns la grupul de 25 mg.

Psilocibina este este un halucinogen extras din speciile de ciuperci din genul Psylocibe, denumite și ciuperci halucinogene sau „magice” (magic mushrooms), cu efecte asemanatoare LSD-ului.

Potrivit savanților, acest metabolit secundar pe bază de indol actionează în creier la nivelul amigdalei, responsabilă pentru emoțiile negative asociate depresiei sau anxietății. Ingredientul reduce impactul stimulilor negativi asupra creierului, înlăturând simptomele asociate afecțiunilor psihice.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu