Cel mai mare studiu realizat până acum arată că transplantul uterin este eficace şi sigur

Cel mai mare studiu realizat până acum arată că transplantul uterin este eficace şi sigur

Transplantul uterin s-a dovedit o metodă eficientă şi sigură pentru a remedia infertilitatea în lipsa unui uter funcţional. Aceasta este concluzia primului studiu complet din lume privind transplantul uterin, realizat la o universitate din Göteborg.

Studiul, publicat în revista Fertility and Sterility, descrie transplantul uterin realizat de la donatori vii.

Şapte dintre cele nouă femei care au primit un transplant de uter în acest studiu, au urmat un tratament de fertilizare in vitro (FIV). Din grupul celor şapte femei, şase (86%) au rămas însărcinate şi au născut. Trei dintre ele au avut gemeni. În total s-au născut nouă copii.

Operaţiile au fost conduse de Mats Brännström, profesor de obstetrică şi ginecologie la Academia Sahlgrenska, din cadrul universităţii din Göteborg, şi medic şef al spitalului universitar Sahlgrenska.

În ceea ce priveşte „rata de success a sarcinii clinice”, studiul  a indicat, de asemenea, rezultate bune pentru FIV. Probabilitatea de sarcină pe embrion individual într-un uter transplantat a fost de 33%, procent similar cu rata de succes a tratamentelor FIV în general.

Cercetătorii notează că, deşi au studiat puţine cazuri, materialul rezultat din această cercetare, inclusiv monitorizarea sănătăţii fizice şi mentale a participanţilor, extinsă pe termen lung, este de top la nivel mondial pe acest subiect.

Niciunul dintre donatori nu a avut simptome pelvine, dar, în câteva cazuri, studiul descrie simptome uşoare, trecătoare, sub formă de disconfort sau umflături minore ale picioarelor.

După patru ani, calitatea vieţii legate de sănătate în întregul grup beneficiar a fost mai ridicată decât în populaţia generală. Nici membrii grupului primitor, nici donatorii nu au avut niveluri de anxietate sau depresie care să necesite tratament.

Specialiştii au monitorizat creşterea şi dezvoltarea copiilor până la vârsta de doi ani, devenind astfel cel mai lung studiu de monitorizare al copilului realizat până în prezent în acest context. Cercetătorii au planificat o monitorizare suplimentară a copiilor, până la vârsta adultă.

„Acesta este primul studiu complet realizat până acum, iar rezultatele depăşesc aşteptările atât în ceea ce priveşte rata clinică a sarcinii, cât şi rata cumulativă a natalităţii vii. Studiul arată, de asemenea, rezultate pozitive asupra sănătăţii: copiii născuţi sunt sănătoşi, iar sănătatea pe termen lung a donatorilor şi a beneficiarilor de transplant este şi ea bună, în ansamblu”, a declarat dr. Brännström.

Prima naştere după un transplant uterin a avut loc la Göteborg în 2014. De atunci, grupul de cercetare a împărtăşit metodele şi tehnicile folosite mai multor centre de cercetare din afara Suediei. Până la sfârşitul anului 2021, numărul transplanturilor uterine din lume a fost estimat la 90, dintre care 20 au fost efectuate în Suedia. La nivel mondial, aproximativ 50 de copii s-au născut în urma unui transplant uterin.

În prezent, majoritatea grupurilor de cercetare din întreaga lume contribuie cu date privind donatorii, beneficiarii, numărul de transplanturi şi de naşteri, eventualele complicaţii apărute precum şi alte informaţii, la registrul internaţional de transplant uterin, care a fost iniţiat şi este întreţinut de cercetătorii de la Göteborg. Se aşteaptă ca acest registru, aflat sub egida Societăţii Internaţionale de Transplant Uterin (ISUTx), să fie un instrument de cercetare extrem de valoros în viitor, care va face ca viitoarele proceduri să fie mai sigure şi mai eficiente.

viewscnt