Mai multe companii specializate în dezvoltarea de vaccinuri au anunţat stadiul în care se află în realizarea unui vaccin eficient pentru coronavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19. Potrivit anunţurilor oficiale, primele vaccinuri ar putea intra în studii clinice în perioada aprilie-iunie, în condiţiile în care fonduri importante au fost mobilizate în ultimele luni în vederea cerecetării în acest domeniu.
MODERNA, SUA
Moderna Therapeutics, o companie de biotehnologie cu sediul în Cambridge (statul american Massachusetts), a anunţat oficial la finalul lunii februarie că a trimis primul lot de vaccin pentru Covid-19 către National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite, care ar putea finaliza procedurile pentru testarea sa pe oameni în aprilie, relatează publicaţia Time.
Vaccinul a fost dezvoltat într-un timp record – doar 42 de zile după ce cercetătorii chinezi au publicat secvenţa genetică a virusului SARS-CoV-2 -, însă este nevoie de multe luni până la finalizarea sa efectivă şi pentru testarea siguranţei şi eficienţei la oameni în studii clinice.
NIH a demarat şi un studiu clinic pentru medicamentul remdesivir al Gilead, considerat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) unul dintre cei mai promiţători candidaţi pentru tratamentul Covid-19.
Compania Moderna a primit o finanţare de la Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) în luna ianuarie, pentru a grăbi dezvoltarea unui vaccin pentru noul coronavirus.
CUREVAC, GERMANIA
O altă companie cu rezultate promiţătoare în dezvoltarea unui vaccin este CureVac din Germania, care a primit de asemenea o finanţare de la CEPI, în valoare de 8,3 milioane de dolari.
Compania germană a anunţat vineri că are capacitatea de a produce în masă un nou vaccin pentru coronavirus, dacă studiile clinice ale unui vaccin pe care îl dezvoltă în prezent vor dovedi siguranţa şi eficienţa sa.
CureVac are o abordare diferită pentru dezvoltarea unui vaccin – o tehnologie cu doză mică care s-a dovedit promiţătoare în dezvoltarea unui vaccin pentru rabie.
Comapnia estimează că va dispune de un vaccin experimental în luna iunie sau iulie, care să intre apoi în studiile clinice.
Directorul de producţie al CureVac, Florian von der Muelbe, a declarat pentru Reuters că compania are o capacitate de producţie de 10 milioane de doze pe campanie - sau ciclu de producţie, care are o durată de câteva săptămâni.
Totuşi, reprezentanţii companiei au precizat că vaccinul pe care îl dezvoltă ar putea fi administrat în mai multe doze, dacă va dovedi eficienţă şi siguranţă în studiile clinice şi va fi aprobat.
“Am început cu mai mulţi candidaţi pentru un vaccin pentru coronavirus şi selectăm acum cele mai bune două variante. Acele două vaccinuri vor fi apoi testate în studii clinice”, a precizat von der Muelbe.
CureVac are o abordare ce presupune crearea de molecule mesager-ARN, ce transmit celulelor umane instrucţiuni pentru producerea de proteine terapeutice care să declanşeze un răspuns imun împotriva bolilor infecţioase.
Compania concurează în acest domeniu în principal cu Moderna şi cu BioNTech, o altă companie germană de biotehnologie.
INSTITUTUL DE CERCETARE BIOLOGICĂ, ISRAEL
Cea mai importantă instituţie de cercetare din Israel, Institutul de Cercetare Biologică, a făcut de asemenea mari paşi înainte în dezvoltarea unui vaccin, potrivit presei israeliene.
Institutul ar fi dezvoltat deja un vaccin pentru coronavirus, după ce ar fi realizat un mare pas înainte în înţelegerea mecanismului biologic şi a caracteristicilor virusului, inclusiv privind producerea de anticorpi la persoanele care au fost infectate – un element cheie pentru producerea unui vaccin.
Chiar dacă vaccinul este dezvoltat, este nevoie de testarea acestuia în studii clinice, ce au nevoie de o perioadă de câteva luni de zile, pentru a demonstra siguranţa şi eficacitatea vaccinului la oameni. Primul studiu ar urma să fie realizat pe animale.
Potrivit presei israeliene, premierul Benjamin Netanyhu a ordonat pe 1 februarie institutului să se concentreze în primul rând pe dezvoltarea unui vaccin pentru noul coronavirus.
Acestea sunt, însă, doar câteva dintre companiile implicate în dezvoltarea unui vaccin pentru coronavirus. Pe plan mondial, zeci de companii şi instituţii au intrat în cursa pentru a dezvolta un vaccin pentru SARS-CoV-2.
Autorităţile din întreaga lume estimează că este nevoie de circa 18 luni până ce primul vaccin pentru Covid-19 va fi disponibil pe piaţă, după ce va fi parcurs tot cliclul de dezvoltare, testare în studii clinice şi aprobare.