Celulele imune din creier pot fi declanșate pentru a încetini boala Alzheimer, demonstrează un studiu recent

Celulele imune din creier pot fi declanșate pentru a încetini boala Alzheimer, demonstrează un studiu recent
decembrie 06 12:41 2022
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Celulele imune din creier pot încetini progresia bolii Alzheimer, demonstrează un studiu publicat luni, în Nature Aging.

Celulele imune primare ale creierului se numesc microglia și se găsesc în sistemul nervos central. Aceste celule elimină celulele cerebrale deteriorate și distrug agenții patogeni din creier, respectiv virușii și agenții infecțioși pe care îi întâlnesc.

Se știe de multă vreme că celulele microgliale pot fi activate în moduri diferite în mai multe boli neurologice, precum bolile Alzheimer și Parkinson. În funcție de modul în care sunt activate, aceste celule pot conduce sau încetini dezvoltarea bolii.

Cercetătorii de la universitatea Lund și Institutul Karolinska au demonstrat acum că un anumit tip de activare a celulelor microgliale declanșează mecanisme de protecție inflamatorie în sistemul imunitar.

„Majoritatea oamenilor cred, probabil, că inflamația din creier este ceva rău și că, în caz de boală, sistemul inflamator ar trebui inhibat. Dar inflamația nu este musai să fie doar negativă”, spune Joana B. Pereira, cercetător la universitatea Lund și Institutul Karolinska, primul autor al studiului.

Una dintre proteinele aflate pe suprafața celulelor microgliale este TREM2. Când apare o mutație neobișnuită în această proteină, riscul de a dezvolta Alzheimer crește. Cu toate acestea, atunci când proteina este activată, ea poate deveni protectoare.

Receptorul TREM2 pare să sesizeze produsele reziduale ale celulelor din creier care se dezintegrează, determinând declanșarea proteinei. Când TREM2 este activat la persoanele cu Alzheimer, cercetătorii au descoperit că proteinele tau formează mai puține structuri fibrilare  de proteinele tau se acumulează în celulele creierului.

„Asta înseamnă că dezvoltarea bolii este mai lentă și deteriorarea abilităților cognitive ale pacientului este încetinită”, explică Oskar Hansson, profesor de neurologie la universitatea Lund și medic principal la spitalul universitar din Skåne.

Anterior, în unele studii pe animale, s-a observat că celulele microgliale pot mânca proteinele ​​tau și astfel pot curăța anormalitățile din creier. Cercetătorii cred că exact asta se întâmplă în recentul studiu de cercetare, efectuat pe oameni.

Autorii consideră că rezultatele studiului sunt deosebit de interesante, având în vedere că mai multe companii farmaceutice dezvoltă acum anticorpi care pot activa în special receptorul TREM2, ceea ce crește speranța pentru o viitoare metodă de tratament a bolii Alzheimer.

„Pe lângă faptul că cercetătorii încearcă să găsească terapii pentru a reduce proteinele beta-amiloid și tau, avem acum și un al treilea principiu de tratament”, spune prof. Hansson.

Cercetătorul speră că, pe viitor, pacienții ar putea primi un cocktail de medicamente care, pe lângă reducerea proteinelor beta-amiloid, ar putea stimula și anticorpii TREM2 și astfel ar încetini cursul bolii.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu