Lipsa proteinei HIRA, care are un rol cheie în progresia ciclului celular, dezvoltarea şi îmbătrânirea celulară, promovează proliferarea şi invazia celulelor tumorale, a descoperit o echipă de cercetători de la universitatea din Köln, în studiile preclinice.
Sindromul de leiomiomatoză ereditară şi carcinom renal (HLRCC) se bazează pe o modificare a genei care produce proteina fumarat hidratază (FH). Fumarat-hidrataza este o proteină celulară implicată semnificativ în producerea de energie în celule.
Cu toate acestea, doar mutaţia în această genă nu duce la cancer, ci este nevoie şi de alţi factori, precum producţia redusă de HIRA, pentru dezvoltarea bolii, este concluzia la care a ajuns o echipă de oameni de ştiinţă într-un recent studiu publicat în Science Advances.
HIRA este o proteină chaperonă, conservată evolutiv, care asistă maturarea histonelor, mediind replicarea ansamblului de nucleozomi independenţi, şi este importantă pentru o varietate de procese, precum progresia ciclului celular, dezvoltarea şi îmbătrânirea celulară.
Cercetarea recentă, realizată în culturi celulare şi pe modele animale, a fost începută la Centrul de cancer MRC, a universităţii Cambridge, şi finalizată la Grupul de Excelenţă pentru cercetarea îmbătrânirii, CECAD, de la universitatea din Köln. Cercetătorii au reuşit această descoperire folosind tehnologia de screening celular CRISPR/Cas9.
„Pe baza acestor noi descoperiri mecanice, poate fi dezvoltat un model pentru tumorile renale HLRCC, deschizând noi perspective pentru terapii ţintite”, a declarat dr. Lorea Valcarcel, primul autor al studiului.
În plus faţă de experimentele de laborator, oamenii de ştiinţă au descoperit o reducere a proteinelor FH şi HIRA la pacienţii afectaţi cu HLRCC, comparativ cu mostrele de la indivizi sănătoşi.
Subexprimarea HIRA a fost confirmată de biopsiile tumorale de la doi pacienţi, comparativ cu ţesutul sănătos din jur.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că lipsa HIRA activează proteina MYC, o oncogenă cunoscută.
Oncogenele sunt gene şi proteine care influenţează pozitiv formarea tumorilor prin funcţia lor şi activarea altor proteine.