AI folosită pentru a estima recuperarea pacienților din comă după o leziune cerebrală gravă

AI folosită pentru a estima recuperarea pacienților din comă după o leziune cerebrală gravă
septembrie 18 09:36 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Fie că este rezultatul unui AVC, al unui stop cardiac sau al unei leziuni cerebrale traumatice, viața unei persoane poate fi schimbată pentru totdeauna după o leziune cerebrală gravă. Atunci când pacienții sunt internați în secția de terapie intensivă, familiile se confruntă cu o incertitudine imensă. Își va reveni? Sunt ei conștienți de ceea ce se întâmplă? Va mai fi vreodată la fel? În ciuda acestor întrebări esențiale, profesioniștii din domeniul sănătății sunt la fel de nesiguri în ceea ce privește potențialul unei bune recuperări. Acum doi studenți absolvenți canadieni au dezvoltat o metodă pentru a prezice ce pacienți din secția de terapie intensivă (ICU) vor supraviețui unei leziuni cerebrale grave.

Cei doi au combinat imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) cu tehnici de ultimă generație de învățare automată pentru a aborda una dintre cele mai complexe probleme din domeniul îngrijirii de urgență.

Absolvenți ai universității Western, din Ontario, Canada, Matthew Kolisnyk și Karnig Kazazian, sunt în prezent doctoranzi la facultatea de medicină și stomatologie, în laboratorul specialistului în neuroștiințe, prof. Adrian Owen, care a lucrat la studiu împreună cu specialiști din Marea Britanie.

„Ani de zile ne-au lipsit instrumentele și tehnicile pentru a ști cine va supraviețui unei leziuni cerebrale grave”, a declarat prof. Owen.

Echipa interdisciplinară de cercetători de la Western, în colaborare cu neurologi de la Centrul medical London Health Sciences și de la Instituttul de cercetări Lawson Health, a încercat să găsească o soluție la această problemă.

Aceștia au fost conduși de Loretta Norton, profesor de psihologie la King’s University College din cadrul Western, unul dintre primii cercetători din lume care a măsurat activitatea cerebrală a pacienților din secția de terapie intensivă.

Echipa a măsurat activitatea cerebrală la 25 de pacienți de la una dintre cele două secții de terapie intensivă din Londra în primele zile după o leziune cerebrală gravă și a testat dacă aceasta poate prezice cine va supraviețui și cine nu.

„Am descoperit anterior că informațiile despre potențialul de recuperare al acestor pacienți au fost surprinse în modul în care diferite regiuni ale creierului comunică între ele”, a declarat Norton.

„Comunicarea intactă între regiunile creierului este un factor important pentru recăpătarea cunoștinței”.

Descoperirea a avut loc atunci când echipa și-a dat seama că ar putea combina această tehnică de imagistică cu o aplicație AI de învățare automată.

Ei au descoperit că puteau prezice pacienții care își vor reveni cu o precizie de 80%, ceea ce este un procent mai mare decât standardul actual de îngrijire.

„Inteligența artificială modernă a demonstrat capacități predictive incredibile. Combinarea acesteia cu tehnicile noastre de imagistică existente a fost suficientă pentru a prezice mai bine cine se va recupera după leziunile suferite”, a declarat Kolisnyk.

Deși încurajatoare, cercetătorii spun că predicția nu a fost perfectă și că are nevoie de cercetări și teste suplimentare.

„Având în vedere că aceste modele învață cel mai bine atunci când au o mulțime de date, sperăm că rezultatele noastre vor duce la colaborări ulterioare cu unități de terapie intensivă din Canada”, a spus Kazazian.

Studiul a fost publicat pe 4 septembrie, în Journal of Neurology.

(Foto: Trei scanări RMN 7T. Credit: Rob Bartha).

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu