Cum ar putea fi folosit ChatGPT de către publicațiile medicale

Cum ar putea fi folosit ChatGPT de către publicațiile medicale
februarie 05 09:37 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

ChatGPT (Generative Pre-Training Transformer) este un model de limbaj de Inteligența artificială (AI) care poate produce un text asemănător celui scris de om, iar acum a dovedit că poate scrie inclusiv articole medicale. Jurnalul American de  Radiologie consideră că ChatGPT va fi un instrument folosit în viitor de publicațiile medicale și evidențiază câteva probleme legate de utilizarea inteligenței artificiale.

După lansarea ChatGPT în noiembrie 2022, acesta a luat rapid avânt în domeniul publicațiilor medicale.

Dr. Som Biswas, de la departamentul de radiologie pediatrică de la Spitalul de Copii Le Bonheur din Tennessee, evidențiază beneficiile și riscurile inerente ale utilizării AI în cadrul publicațiilor medicale, concluzionand că, în general ChatGPT ar putea fi „un instrument folosit puternic” în viitor în publicațiile medicale – atunci când este utilizat cu prudență, desigur.

Dezvoltat de OpenAI, modelul a fost antrenat pe un set mare de date de text cu scopul de a putea produce propriul text similar. Într-o secțiune intitulată „Atenționări ale autorului uman”, Biswas evidențiază șase probleme potențiale legate de utilizarea AI ca autor:

  1. Etică. Biswas observă că AI nu poate fi tras la răspundere pentru conținutul său, ci mai degrabă că editorii umani ar fi probabil trași la răspundere. În plus, există și problema autenticității atunci când lucruri precum scrisorile de recomandare și declarațiile personale sunt generate de AI.
  2. Probleme legale. Biswas a evidențiat trei domenii specifice care ar putea fi cel mai expuse riscului de obstacole legale cu inteligența artificială – dreptul de autor, conformitate și medicolegal. În prezent, nu există politici oficiale referitoare la paternitatea AI în aceste domenii.
  3. Inovaţie. Fără actualizări frecvente cu date noi, instrumentele AI vor produce material care devine redundant și lipsit de implicare și creativitate, a sugerat Biswas.
  4. La fel ca oamenii, autorii AI sunt supuși producerii de erori. Cu toate acestea, spre deosebire de oameni, ChatGPT nu oferă în prezent evaluări ale acurateței sale. Oamenii se pot edita singuri, AI nu.
  5. Părtinire. ,,Prejudecățile sunt o problemă bine documentată în toate aplicațiile AI. Datorită modului în care algoritmii sunt antrenați, instrumentele AI sunt la fel de diverse ca și seturile de date pe care sunt antrenați. Acest lucru poate amplifica părtinirea” sugerează Biswas.
  6. Transparenţă. Autorul notează că utilizatorii trebuie să fie informați cu privire la procesele de scriere și de identificare a textului ale mașinilor sau programelor pe care le folosesc.

Dr. Som Biswas e de părere că utilizarea chatbot-urilor și a tehnologiei NLP, cum ar fi GPT, are potențialul de a revoluționa domeniul scrisului medical prin automatizarea anumitor sarcini și îmbunătățirea eficienței procesului de scriere.

De exemplu, chatboții care folosesc GPT ar putea fi folosiți pentru a extrage informații din fișele medicale electronice, pentru a ajuta la căutările de literatură sau pentru a oferi îndrumări privind stilul de scriere și formatare. Folosind chatbot-uri și NLP, scriitorii medicali pot crea documente mai precise și mai consistente mai rapid și cu mai puțin efort.

,,De exemplu, un chatbot instruit în scrierea medicală ar putea asista un scriitor medical prin generarea unui text schiță pentru un document pe baza solicitărilor și cerințelor furnizate de scriitor. Scriitorul ar putea apoi revizui și edita textul generat după cum este necesar pentru a asigura acuratețea și claritatea. În plus, chatbot și NLP automatizează procesul de revizuire și editare, permițând mai multor recenzori să ofere feedback și sugestii cu privire la un document în timp real, permițând o colaborare mai eficientă. În general, utilizarea acestor tehnologii în scrierea medicală are potențialul de a îmbunătăți viteza și acuratețea creării documentelor”, arată medicul, potrivit siteului HealthImaging.com.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu