Articol susținut de Sanador -
Chirurgie robotică de vârf în urologie, la Spitalul Clinic SANADOR

<div class="supratitlu">Articol susținut de Sanador -</div>Chirurgie robotică de vârf în urologie, la Spitalul Clinic SANADOR
iulie 12 12:01 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 5 minut(e)

Chirurgia modernă a evoluat mult în ultimele decenii, odată cu apariția de noi echipamente destinate chirurgiei de precizie, minim invazive. Laparoscopia a crescut rata de succes a intervențiilor, dar apariția chirurgiei robotice a reprezentat un adevărat punct de cotitură în acest domeniu, permițând efectuarea unor intervenții complexe, de mare precizie, cu riscuri reduse pentru pacient și recuperare rapidă.

În urologie, tratamentele chirurgicale necesită o precizie deosebită, pentru a păstra integritatea și funcționalitatea țesuturilor și organelor din vecinătate. Chirurgia robotică permite o abordare țintită, adaptată specificului afecțiunii și zonei asupra căreia se intervine.

La Spitalul Clinic SANADOR, chirurgia robotică în urologie este folosită frecvent pentru intervenții la nivelul tractului urinar, atunci când există indicație în acest sens. Procedurile sunt realizate cu ajutorul sistemului robotic da Vinci Xi, cel mai avansat robot chirurgical disponibil în prezent, astfel încât pacienții se pot bucura de avantaje semnificative față de operațiile clasice, deschise, sau de intervențiile laparoscopice.

Rolul chirurgiei robotice în urologie

În prezent, chirurgia robotică sau chirurgia asistată robotic este cea mai performantă tehnologie operatorie disponibilă. Robotul chirurgical preia comenzile transmise de chirurg prin intermediul unei console și le transpune în câmpul operator, în timp real. Brațele robotului execută mișcări de mare precizie, iar echipa chirurgicală poate vizualiza în detaliu câmpul operator, datorită unei camere video 3D, atașate unuia dintre brațe.

Desigur, decizia de a utiliza robotul chirurgical va fi luată de chirurg, în urma analizării fiecărui caz în parte și după ce pacientul va efectua un set complet de analize și investigații imagistice, în funcție de afecțiunea care necesită tratament.

Spre deosebire de laparoscopie, operațiile asistate robotic permit incizii mult mai sigure și mai precise, cu protejarea țesuturilor sănătoase, aspect esențial în păstrarea funcției urinare și a potenței. Astfel, pacientul se va bucura și de o mai bună calitate a vieții, iar intervenția chirurgicală va avea rezultate bune pe termen lung, cu risc redus de recidivă.

Chirurgia robotică este, deseori, cea mai bună opțiune în cazurile care necesită operație. Intervențiile asupra aparatului urinar prezentau, în chirurgia tradițională, un risc crescut de afectare a funcționalității țesuturilor învecinate. În prezent, în chirurgia robotică urologică, inciziile sunt mult mai sigure și precise. De exemplu, în cazul tratamentului chirurgical pentru cancerul de prostată, sistemul robotic permite o intervenție atât de precisă, încât afectarea structurilor neurovasculare care înconjoară prostata este minimă și, după operație, pacientul își poate recăpăta potența.

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni urologice au acces la cele mai moderne proceduri de diagnostic și tratament chirurgical, inclusiv prin intervenții asistate robotic, dacă există indicație în acest sens.

Afecțiuni urologice tratate prin chirurgie robotică

Chirurgia robotică își dovedește utilitatea în special în tratamentul cancerului de prostată local și local avansat. Datorită accesului vizual facil și preciziei inciziilor, chirurgul poate îndepărta complet țesuturile afectate, cu riscuri minime pentru pacient și cu protejarea structurilor anatomice sănătoase.

Robotul chirurgical este folosit și pentru alte intervenții de chirurgie oncologică: nefrectomii parțiale sau totale, cistectomii, excizii ale chisturilor, pieloplastii și suturi vasculare de mare precizie.  Astfel, pot fi tratate cu succes, minim invaziv, mai multe afecțiuni oncologice, precum cancerul renal, cancerul de vezică urinară și poate fi realizată limfadenectomia inclusiv în cazul cancerului testicular.

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa chirurgicală cu experiență îndelungată în tratamentul afecțiunilor urologice realizează o gamă variată de intervenții oncologice și reconstructive pentru tumori renale, tumori de glandă suprarenală sau leziuni ale ureterului. Chirurgia robotică poate oferi rezultate foarte bune și în reconstrucția joncțiunii pielo-ureterale, reimplantarea uretero-vezicală și prostatectomia radicală. La SANADOR, toate aceste intervențiile chirurgicale sunt realizate în condiții de siguranță maximă pentru pacient, cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi.

Avantajele chirurgiei robotice în urologie

Chirurgia robotică este minim invazivă, astfel încât oferă numeroase avantaje pentru pacient: durere redusă, risc mic de sângerare și infecții, cicatrici de mici dimensiuni, recuperare postoperatorie rapidă. De asemenea, pacienții care beneficiază de operații asistate robotic se vor bucura de o bună calitate a vieții, pentru că șansele de a-și păstra intactă funcția urinară și potența sunt mai mari.

Robotul chirurgical permite realizarea unor intervenții mult mai precise și sigure. Camera video performantă asigură imagini tridimensionale ale câmpului operator la o rezoluție superioară, mult mărite, necesare pentru incizii de mare acuratețe.

Sistemul robotic are funcții care cresc semnificativ calitatea și precizia actului chirurgical. El poate estima forța pe care trebuie să o aplice în timpul unei proceduri chirurgicale și stabilizează mișcările, eliminând tremurul natural al mâinii medicului. În plus, instrumentele chirurgicale sunt flexibile, astfel încât abordul chirurgical se poate realiza mult mai ușor chiar și în zonele anatomice mai înguste, cum este pelvisul.

La Spitalul Clinic SANADOR, robotul de ultimă generație da Vinci Xi contribuie semnificativ la succesul tratamentelor chirurgicale urologice. Chirurgii de elită de la SANADOR realizează intervenții chirurgicale robotice după o atentă evaluare a fiecărui caz. Pentru unele intervenții, ca prostatectomia, utilizarea robotului este, deseori, cea mai bună opțiune. Robotul este eficient și în alte intervenții de chirurgie urologică oncologică și reconstructivă, îmbunătățind prognosticul afecțiunilor și asigurând o bună calitate a vieții pacientului.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu