Clarisa Iordache, Asociația Eu și Endometrioza, despre legătura dintre cancer și endometrioză la Cancer Survivor 360

Clarisa Iordache, Asociația Eu și Endometrioza, despre legătura dintre cancer și endometrioză la Cancer Survivor 360
iunie 02 14:05 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Clarisa Iordache este realizatoarea primului film documentar despre endometrioză din România, ,,Endodyssey”, dar și autoarea ghidurilor: Endometrioza – Inamicul Tăcut și Endometrioza – Ghidul Adolescenților Conștienți. În calitate de Fondator și Președinte al Asociației Eu și Endometrioza, Clarisa Iordache va participa la dezbaterea Cancer Survivor 360, de pe 6 iunie 2023 de la Palatul Parlamentului, unde va vorbi despre legătura dintre cancer și endometrioză.

Cea de-a treia ediție a dezbaterii Cancer Survivor360, eveniment care face parte din seria de manifestări 360APT (Acces, Politici, Terapii) are ca temă „Speranță și reintegrare pentru supraviețuitorii de cancer- de la prevenție și diagnosticare timpurie la reintegrare deplină în societate”.  La eveniment vor participa pe  lângă reputați medici implicați în îngrijirea pacienților oncologici și supraviețuitori de cancer dar și reprezentanți ai asociaților de pacienți.

,,Endometrioza este denumită în unele țări: cancerul care nu ucide. Cu toate acestea, există femei care suferă de endometrioză și care, din caza unui diagnostic venit cu întârziere, primesc la un moment dat și o altă veste șoc: cancer ovarian sau cancer endometrial. De cele mai multe ori aceste femei trăiesc, zi de zi, cu sabia destinului deasupra capului, jonglând printre medici oncologi, ginecologi și tratamente care încearcă să le mențină pe linia de plutire. Uneori clachează. Uneori renunță. Dar, de cele mai multe ori…se luptă. Cu corpul lor, cu cei care nu le înțeleg, cu cei care nu le ascultă, cu medicii, cu sistemul. Cu viața. Se luptă și se agață clipă de clipă, cu îndârjire, de fiecare speranță”, a precizat pentru 360medical.ro Clarisa Iordache, membră a Organizației Mondiale a Endometriozei, dar și președinta Asociației Eu și Endometrioza din România.

Aproximativ 500.000 de femei din România sunt diagnosticate cu endometrioză. ,,Nu totul trebuie să fie o luptă în viață. Există speranță și în cancer, la fel cum există și în endometrioză”, a completat Clarisa Iordache, care a reprezentat țara noastră la Congresul European de Endometrioză din Austria, în anul 2019.

Din 2017 sprijină în cadrul asociației femeile cu endometrioză di România și Republica Moldova și contribuie activ la creșterea gradului de conștientizare asupra endometriozei în cele două țări.

Dezbaterea va începe la ora 10 și va dura până la ora 15.30. Mai multe detalii despre speakerii evenimentului găsiți în pagina dedicată.

Citește și Dr. Ioana Bianchi, ARPIM, la dezbaterea CANCER SURVIVOR 360 despre proiecte europene dedicate supraviețuitorilor de cancer