CNAS cere din nou amânarea cu 6 luni a termenului de la care asigurații pot cumpăra medicamente și de la farmacii care nu au contracte cu casa medicului prescriptor

CNAS cere din nou amânarea cu 6 luni a termenului de la care asigurații pot cumpăra medicamente și de la farmacii care nu au contracte cu casa medicului prescriptor
iunie 11 10:51 2019 2 minut(e)

Termenul de la care asigurații din România vor putea cumpăra medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală pentru tratament în ambulatoriu și de la farmacii care nu au contracte cu casa de asigurare a medicului prescriptor ar putea fi amânat din nou cu șase luni, de la 1 iulie până la 31 decembrie 2019, din cauza unor dificultăți în implementarea în Platforma informatică din asigurările de sănătate (PIAS), arată un proiect de hotărâre de guvern propus de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Proiectul modifică o prevedere din Hotărârea Guvernului nr. 140/2018, inițiatorii motivând propunerea prin dificultăți în implementarea în PIAS.

Măsura trebuia implementată de la 1 iulie 2018, potrivit HG nr. 140/2018, însă a fost amânată de mai multe ori din același motiv: necesitatea unui “update” al soluțiilor informatice pentru implementarea noilor reglementări.

Ultima amânare a fost decisă în martie, termenul fiind prorogat de la 31 martie la 1 iulie.

Noul proiect prevede că, până la data de 31 decembrie 2019, “contractele se încheie cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială se află sediul social al societăţii respective şi/sau cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti”.

“Pentru a asigura un acces neîntrerupt al asiguraților la medicamente și investigații medicale paraclinice necesare pentru diagnosticarea, tratarea și monitorizarea bolilor, inclusiv a celor cu impact major asupra stării de sănătate a populației, se impune prorogarea termenului de implementare și testare a aplicațiilor informatice necesare în acest sens, până la sfârșitul anului 2019”, arată referatul de aprobare al proiectului.

Astfel, în urma noii amânări, până la sfârșitul anului 2019, asiguratul are posibilitatea de a se prezenta la furnizorii de medicamente și de investigații paraclinice care sunt în relație contractuală cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care este și medicul prescriptor, potrivit proiectului.

Hotărârea de guvern nr. 140/2018 prevede că un farmacist îşi poate desfăşura activitatea la cel mult două farmacii aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

De asemenea, un farmacist îşi poate desfăşura activitatea la cel mult 3 farmacii aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate în situaţia în care, la una dintre farmacii, asigură numai programul de continuitate în zilele de sâmbătă, duminică şi de sărbători legale, precum şi pe timpul nopţii.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Niciun comentariu!

Poți adăuga unul pentru a porni o conversație.

Adaugă un comentariu

Datele tale sunt în siguranță! Adresa de e-mail nu va fi publicată. Datele introduse nu vor fi distribuite către terți.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.