CNAS: Peste 14.000 de pacienţi cu hepatită C din România au primit tratament fără interferon în ultimul an, în următorul program vor primi tratament și cei cu fibroză F0

CNAS: Peste 14.000 de pacienţi cu hepatită C din România au primit tratament fără interferon în ultimul an, în următorul program vor primi tratament și cei cu fibroză F0
iulie 23 16:35 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Peste 14.000 de pacienţi cu hepatită C din România au primit tratament fără interferon în programul derulat în perioada septembrie 2018-iunie 2019, iar în următorul program vor primi tratament și pacienţii care au stadiul de fibroză F0, potrivit reprezentantului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Roxana Radu.

“Începând cu noul contract, vor primi tratament şi pacienţii care au gradul de fibroză F0. (…) De anul acesta vor primi tratament şi copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 ani şi până în 18 ani şi pacienţii care nu au răspuns la tratament cu terapiile astea cu antivirale cu acţiune directă”, a spus Roxana Radu, la o conferinţă pe tema hepatitei, citată de Agerpres.

Potrivit datelor CNAS, peste 14.000 de pacienţi au intrat în programul fără interferon, derulat în perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019.

Reprezentanții pacienților semnalează faptul că rata de răspuns a scăzut din cauza lipsei de rigoare în administrarea medicamentelor în cazul unor bolnavi.

“Rata de răspuns s-a dus în jos, spre 96,5%, şi vorbind şi cu medicii se pare că problema porneşte de la faptul că unii pacienţi nu înţeleg că trebuie să-şi ia toate pastilele în fiecare zi şi o altă problemă care apare e neprezentarea la efectuarea viremiei de final”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), Marinela Debu.

La același eveniment, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a menționat că problema pacienților neasiguraţi ar putea fi rezolvată la începutul noului contract, printr-un ordin de ministru.

“Ceea ce oferă sistemul de sănătate din România nu oferă nici Franţa, nici Germania, nici Belgia, nici Marea Britanie, nici SUA. Aşa cum e sistemul acesta prăpădit (…) accesul la servicii de top e pentru toată lumea, în acest program de hepatită nu au fost primite VIP-urile, a fost primit omul de pe stradă, omul cu nevoi, ceea ce demonstrează că e un program care a încercat să acopere pe toată lumea”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

De la 1 septembrie 2018, pacienții din România bolnavi de hepatită C au avut acces la trei scheme de tratament fără interferon.

Tratamentul fără interferon pentru hepatita C a ţintit circa 13.000 de pacienţi eligibili din România, dintre care 12.100 cu fibroză F1, F2, F3 şi F4 (ciroză compensată), 750 cu fibroză F4 şi ciroză decompensată, 100 cu insuficienţă renală cronică aflaţi în dializă, 50 cu transplant hepatic şi de alte organe, indiferent de gradul de fibroză.

Cele trei tratamente fără interferon aprobate în România pentru hepatită de tip C sunt Viekirax și Exviera (AbbVie), Harvoni (Gilead) și Zepatier (Merck Sharp & Dohme).

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu