Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va avea un buget total de 37,84 miliarde lei în acest an, în creştere cu 8,6% faţă de nivelul înregistrat în 2018, şi va putea încheia contracte cost-volum şi cost-volum-rezultat în valoare de 4,49 miliarde lei, arată proiectul de buget elaborat de Ministerul Finanţelor, consultat de 360medical.ro.
Bugetul CNAS, prevăzut într-o anexă a proiectului de buget, prevede credite de angajament de 37,9 miliarde lei pentru 2019, în creştere cu 3% faţă de nivelul din 2018, şi credite bugetare de 37,84 miliarde lei, mai mare cu 8,6%.
Diferenţa dintre creditele bugetare şi creditele de angajament este că primele sunt acoperite în bugetul din anul respectiv (2019, în acest caz), în timp ce creditele de angajament includ cheltuieli care pot fi angajate în perioada respectivă, dar urmează să fie plătite din bugetele viitoare.
În bugetul CNAS pe 2019, cheltuielile de personal ale instituţiei sunt estimate să se majoreze cu 7,8% faţă de anul trecut, până la 305 milioane lei, în timp ce cheltuielile cu bunurile şi serviciile, din care sunt decontate medicamentele şi alte cheltuieli din programele naţionale de sănătate, cresc cu 6,3%, la 26,58 miliarde lei, arată proiectul de buget.
“În anul 2019 se autorizează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să negocieze şi să încheie contracte cost-volum/cost-volum-rezultat în limita sumei de 4.488.242.000 lei”, prevede proiectul de buget.
Contractele cost-volum şi contractele cost-volum-rezultat reprezintă mecanisme care au ca scop creşterea accesului populaţiei la terapie, în condiţii de eficienţă, sustenabilitate financiară şi de predictibilitate a costurilor din sistemul de sănătate.
Sunt considerate contracte cost-volum contractele în care deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă se angajează să furnizeze gratuit un număr determinat de unităţi, pentru un număr determinat de pacienţi, pe o anumită perioadă de timp, în condiţii specifice, precum şi contractele în care deţinătorul autorizaţiei se angajează să furnizeze medicamentul inclus în listă cu un anumit preţ negociat, pentru o anumită categorie de pacienţi, pe o anumită perioadă de timp.
Bugetul CNAS este finanţat din Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).
Proiectul de buget pe 2019 prevede o creştere a bugetului Ministerului Sănătăţii cu 65% în acest an faţă de anul trecut, până la 9,49 mliarde lei (circa 2 miliarde euro), în timp ce Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) ar urma să crească cu 9%, la 37,8 miliarde lei (8,1 miliarde euro).
În 2018, bugetul efectiv al Ministerului Sănătăţii a fost de 5,76 miliarde lei, în timp ce bugetul FNUASS a fost de 34,7 miliarde lei, potrivit Ministerului Finanţelor.
FNUASS este alimentat din contribuţiile de asigurări de sănătate ale angajaţilor din România şi asigură finanţarea programele de sănătate din România.
Astfel, proiectul de buget prevede sume semnificativ mai mari pentru sănătate în 2019, în ciuda transferului încasărilor din “taxa pe viciu” de la Ministerul Sănătăţii la bugetul de stat.
“Bugetul Ministerului Sănătăţii pe anul 2019 include şi cheltuielile pentru programe de sănătate şi investiţii (1,79 miliarde lei) care în anii anteriori se finanţau din „ taxa de viciu” (sume reţinute din acciza la tutun)”, arată o prezentare a bugetului pe 2019, redactată de Ministerul Finanţelor.