CNAS reduce semnificativ în 2024 valoarea punctelor pe capita şi pe serviciu în medicina de familie şi în ambulatoriu. Colegiul Medicilor: Consecinţe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populaţiei

CNAS reduce semnificativ în 2024 valoarea punctelor pe capita şi pe serviciu în medicina de familie şi în ambulatoriu. Colegiul Medicilor: Consecinţe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populaţiei

Reprezentanţii medicilor de familie au acuzat recent diminuarea sumei alocate pentru asistenţa medicală primară de la bugetul de stat pentru anul 2024 comparativ cu suma alocată în 2023. Reducerea a fost confirmată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care a publicat joi proiectul privind valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în medicina de familie şi în ambulatoriu, ţinând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistenţă medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024. Sumele sunt semnificativ mai mici decât cele de anul trecut, iar Colegiul Medicilor consideră că decizia va avea "consecinţe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populaţiei".

CNAS a anunţat, pentru medicina primară, o valoare a punctului per capita de 7,7 lei în 2024 şi o valoare a punctului pe serviciu medical de 6,2 lei, în scădere de la 12 lei per capita şi 8 lei pe serviciu în 2023. Astfel, valoarea punctului per capita scade cu 35,8% în medicina de familie, iar valoarea pe serviciu - cu 22,5% (mai jos valorile pentru asistenţa primară din 2023 decise de CNAS).

Pentru asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, valoarea punctului pe serviciu medical scade cu 26,7%, de la 4,5 lei în 2023 la 3,3 lei în 2024.

REACŢIA COLEGIULUI MEDICILOR

Colegiul Medicilor a reacţionat la decizia CNAS, considerând că aceasta are consecinţe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populaţiei

"Deşi, în ansamblu, bugetul alocat Sănătăţii în 2024 este mai mare, în comparaţie cu execuţia precedentă, resursele financiare prevăzute reflectă o reducere a fondurilor disponibile pentru sectoare vitale: medicina de familie, ambulatoriul de specialitate şi stomatologie", a comentat Colegiul Medicilor.

"Această situaţie are consecinţe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populaţiei. De asemenea, atragem atenţia că sunt încălcate obligaţiile asumate de autorităţi, în mod repetat şi în diverse forme, atât faţă de partenerii europeni, cât şi faţă de corpul medical, prin acordurile şi contractele negociate şi încheiate în anul 2023", a completat organismul profesional.

Colegiul Medicilor a calculat că finanţarea reală se reduce cu 30% pentru medicina de familie în 2024, cu 27% pentru ambulatoriul de specialitate şi cu 50% pentru serviciile de stomatologie.

Scăderea finanţării are loc în condiţiile în care Strategia Naţională de Sănătate 2023-2030 vizează dezvoltarea într-un mod sustenabil a sectorului de asistenţă medicală primară, prin creşterea furnizării serviciilor preventive şi extinderea serviciilor ambulatorii de diagnostic, tratament şi monitorizare, prioritar pentru afecţiunile cu impact negativ major în mortalitate şi dizabilitate, subliniază Colegiul Medicilor.

MEDICINA DE FAMILIE, FINANŢATĂ LA FEL CA ACUM 5 ANI

Potrivit deputatului Adrian Wiener, medic din Arad, valoarea per capita şi pe serviciu pentru medicii de familie s-a reîntors la valoarea din trimestrul II al anului 2019.

"Alocarea bugetară pentru o ţară deşertificată medical, cu acces foarte limitat chiar şi pentru servicii de bază, este scăderea cu 30% a finanţării pentru medicina de familie. Unii au făcut leasing-uri pe aparatură, au angajat asistente, au mărit salarii. E o scădere majoră. O lovitură crâncenă", a comentat dr. Adrian Wiener, pe pagina sa de Facebook.

În cazul medicilor specialişti din ambulatorii, valoarea 3,3 lei pe serviciu este similară cu cea din trimestrul II 2021, "chiar dacă anul trecut se majorase la 4,5 lei per punct", a menţionat dr. Wiener.

viewscnt