Colegiul American de Radiologie (ACR) a prezentat dovezile radiologice actuale cu privire la noul coronavirus şi a oferit medicilor radiologi îndrumări cu privire la modul în care pot efectua cele mai bune examene imagistice în cazuri suspectate de COVID-19. Aflaţi care sunt cele 4 recomandări ale ACR pentru medicii radiologi referitoare la coronavirus.
Recomandările vin după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat focarul de COVID-19 drept pandemie globală. Cifrele actuale indică 137.445 de cazuri confirmate de coronavirus, cu 5.088 de decese şi 69.779 de pacienţi recuperaţi.
Deoarece spitalele din SUA se confruntă cu un aflux mare de cazuri potenţiale (1268 cazuri confirmate), ACR a făcut 4 recomandări bazate pe cercetările lor cu privire la diagnosticarea COVID-19. De exemplu, nu recomandă în prezent radiografie toracică sau CT pentru a diagnostica coronavirusul, susţinând că testarea virală este singura modalitate de confirmare a bolii, chiar dacă rezultatele radiologice ale unui pacient indică COVID-19.
Colegiul a remarcat, de asemenea, că „în general”, constatările privind imagistica toracică nu sunt specifice, se suprapun cu alte afecţiuni, cum ar fi gripa, H1N1, SARS şi MERS. Tomografia computerizată poate fi în continuare limitată, având în vedere că SUA se află în mijlocul sezonului gripei şi are o „prevalenţă mult mai mare” a cazurilor de gripă în comparaţie cu coronavirusul.
„Până în prezent, majoritatea datelor radiologice provin din China. Vrem să subliniem că nu toate informaţiile publicate şi disponibile public sunt complete sau actualizate”, au precizat oficialii ACR, potrivit siteului HealthImaging.com.
Iată care sunt cele patru recomandări ale ACR:
1) „CT-ul nu trebuie utilizat ca test de primă linie pentru diagnosticarea COVID-19.”
2) „CT-ul trebuie utilizat în mod redus şi rezervat pacienţilor simptomatici spitalizaţi, cu indicaţii clinice specifice pentru CT. Trebuie urmate procedurile adecvate de control al infecţiilor înainte de scanarea pacienţilor următori. ”
3) „Se poate lua în considerare utilizarea unităţilor de radiografie portabile în unităţile de îngrijire ambulatorie atunci când sunt considerate necesare. Suprafeţele acestor maşini pot fi uşor curăţate, evitând necesitatea de a aduce pacienţii în camerele de radiografie. ”
4) „Radiologii ar trebui să se familiarizeze cu aspectul CT al infecţiei cu COVID-19 pentru a putea identifica în concordanţă cu infecţia la pacienţii suspectaţi”
Controlul răspândirii infecţiei, nu numai între pacienţi şi vizitatori, dar şi prin protejarea personalului ar trebui să fie un aspect de luat în seamă în cazul celor care tratează cazuri de SARS- COV-2, a atras atenţia ACR.
Oamenii de ştiinţă chinezi au analizat 51 de pacienţi confirmaţi cu COVID-19, care au fost supuşi atât CT-ului toracic cât şi testului de laborator RT-PCR. Ei au constatat că CT-ul a fost mult mai sensibil în cazul persoanelor depistate cu infecţie, comparativ cu testarea de laborator.
Reprezentanţii Societăţii Radiologice din America de Nord (RSNA) au declarat şi ei că examenele imagistice reprezintă o componentă cheie în diagnosticul 2019-nCoV, după ce au publicat un studiu de caz al unei paciente cu noul coronavirus din China.
Tot americanii sunt cei care vor să finalizeze o aplicaţie pentru smartphone-uri menită să evalueze riscul unui utilizator de telefon de a fi infectat cu noul coronavirus.