LIVE UPDATE
Categorii: Știri

Colegiul Medicilor, îngrijorat de amploarea valului 4 în România

Timp citire articol: 3 minut(e)

Colegiul Medicilor a transmis marți un mesaj de îngrijorare privind amploarea valului 4 al pandemiei în România, avertizând că se apropie pragul la care nivelul mare de îmbolnăviri înseamnă o presiune crescută pe spitale, “presiune care se traduce în primul rând la nivelul secțiilor ATI, acolo unde se face diferența între viață și moarte”.

Reacția vine în condițiile în care, în ultimele săptămâni, numărul pacienților infectați cu virusului SARS-CoV-2 a crescut într-un ritm accelerat. Marți, încă 6.789 de persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19, cel mai mare număr de cazuri noi din 10 decembrie 2020.

Astfel, România a depășit în ultima zi vârful înregistrat în valul al III-lea al pandemiei (6.651 cazuri noi, în 25 martie 2021) și se apropie de vârful atins de la ânceputul pandemiei, în valul al II-lea (10.269 cazuri noi, în 18 noiembrie 2020).

“În fața acestei evoluții îngrijorătoare a pandemiei în țara noastră, Colegiul Medicilor din România face un apel și adresează o rugăminte populației să înțeleagă impactul și consecințele pe care le poate avea infecția cu acest virus și că, chiar și atunci când vorbim de o formă ușoară, mai bine este să previi, decât să tratezi”, se arată în comunicatul Colegiului.

Colegiului Medicilor are și un mesaj către autorități, pentru a găsi și identifica soluții corecte și aplicabile imediat ce pot fi luate pentru limitarea îmbolnăvirilor.

De asemenea, Colegiul susține în continuare vocea oamenilor de știință de la nivel internațional, potrivit cărora vaccinarea este unul dintre cele mai la îndemână și eficiente instrumente pentru a lupta cu pandemia.

”Populația are nevoie de informare corectă. Aceasta este datoria și obligația noastră a tuturor – medici și autorități – în privința acestei pandemii, pentru că doar așa putem să avem o voce credibilă în această ‘mare’ de informații, care, din păcate, include uneori și fake news-uri”, a declarat președintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Daniel Coriu.

“Da, și în rândul persoanelor vaccinate există îmbolnăviri, dar proporția cazurilor este mult mai mare în rândul celor nevaccinați și, potrivit informațiilor științifice existente, riscul de a dezvolta o formă severă este mult mai mare la persoanele nevaccinate decât la cele vaccinate. Astăzi și în perioada următoare, cu toții trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, ce trebuie înțeleasă prin respectarea normelor de protecție personală – și aici mă refer mai ales la purtarea măștii – pentru a limita atât îmbolnăvirea noastră, cât și nivelul de transmitere”, a completat prof. Coriu.

Colegiul subliniază că România a ajuns la 990 de paturi ATI ocupate cu pacienți cu forme severe de Covid-19, dintr-un total disponibil de 1.131, ceea ce arată că secțiile de ATI sunt colmatate.

“Colegiul Medicilor privește cu îngrijorare cum se apropie pragul la care nivelul mare de îmbolnăviri înseamnă deja o presiune crescută pe spitale, presiune care se traduce în primul rând la nivelul secțiilor ATI, acolo unde se face diferența între viață și moarte”, menționează organizația.

Această informare “reprezintă un îndemn la înțelegere și înțelepciune, deoarece cu toții vedem și auzim cifrele care au crescut exponențial în ultimele săptămâni”.

Colegiul Medicilor face referire la datele din raportul European Center for Disease Control (ECDC), care au la bază cifre și raportări.

Astfel, România este pe punctul de a fi colorată din nou în roșu pe harta epidemiologică a Europei realizată săptămânal de ECDC în funcție de rata de incidență a Covid-19 în ultimele 14 zile la 100.000 de locuitori și de rata de pozitivare a testelor.

Mai mult, ECDC prognozează aproape o dublare a ratei de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în România, dar și a numărului de decese la un milion de locuitori, în următoarele două săptămâni.

SM

Articole recente

O echipă de cercetători a prezentat structura receptorului ALK, cu un rol determinant în mai multe forme de cancer

O genă care sintetizează o proteină numită kinaza limfomului anaplastic, implicată în creșterea celulelor - ALK - este factorul determinant al mai…

5 decembrie 2021 13:05

Aspirina ar putea crește riscul de insuficiență cardiacă la anumite categorii de pacienți

Persoanele care iau aspirină și care au cel puțin un factor de risc pentru insuficiență cardiacă au fost asociate cu…

5 decembrie 2021 10:47

Primele 2 cazuri cu varianta Omicron, în România. Respectă Decalogul măsurilor de Prevenție împotriva COVID-19

Era inevitabil, spun medicii care au atras atenția încă de săptămâna trecută că este o chestiune de zile până va…

5 decembrie 2021 9:00

Pacienții vaccinați împotriva Covid-19 care s-au infectat cu varianta omicron nu au complicații

Un medic sud-african care tratează pacienții testați pozitiv pentru varianta omicron a declarat că persoanele vaccinate împotriva Covid-19 nu par…

4 decembrie 2021 15:00

Mecanismul acțiunii genei Roquin asupra activității celulelor imune, descoperit de imunologi

O echipă de imunologi de la Universitatea Ludwig Maximilians din Munchen a descoperit cum mutațiile genei Roquin-1 declanșează autoimunitatea - deficitul unui…

4 decembrie 2021 12:19

Două gene care protejează cancerul ovarian de răspunsul imun, descoperite de cercetători

Imunoterapiile în combinație cu chimioterapia au demonstrat beneficii clinice surprinzătoare în tratamentul multor tipuri de cancer. Cu toate acestea, unele…

4 decembrie 2021 10:02

Articol susținut de Sanador -
Oncologia intervențională, un domeniu inovator în tratamentul tumorilor maligne

Tratamentul patologiei oncologice a suferit modificări radicale în ultimii ani, cu beneficii evidente în privința prelungirii și îmbunătățirii calității vieții…

3 decembrie 2021 18:12

Testarea pentru Covid-19 ar putea fi realizată și în cabinetele medicilor de familie

Testarea pentru Covid-19 ar putea fi realizată și în cabinetele medicilor de familie, în cadrul unui pachet pentru pacienţii suspecţi, alături…

3 decembrie 2021 18:04

OMS consideră că este prea devreme pentru a stabili dacă vaccinurile actuale sunt sau nu eficace împotriva variantei omicron

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că este prea devreme pentru a stabili dacă vaccinurile actuale sunt eficace împotriva variantei…

3 decembrie 2021 17:14

UNOPA: Accesul la tratament al pacienților cu HIV a fost întrerupt de multe ori în acest an din cauza bugetului insuficient, iar testarea a scăzut la mai puțin de 50%

Accesul la tratament al pacienților cu HIV a fost întrerupt în acest an de mai multe ori din vina autorităților…

3 decembrie 2021 16:25