Comisia Europeană a comandat încă 100 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 de la companiile Pfizer şi BioNTech

Comisia Europeană a comandat încă 100 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 de la companiile Pfizer şi BioNTech

Comisia Europeană a comandat încă 100 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 de la companiile Pfizer şi BioNTech pentru statele membre ale Uniunii Europene, activând o opţiune prevăzută în contractul de achiziţie, potrivit agenţiei Reuters. 

Decizia vine după ce vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech a fost primul aprobat pentru utilizare de urgenţă în mai multe state occidentale, între care Marea Britanie, Statele Unite şi Canada. Vaccinul ar putea fi aprobat pentru punere pe piaţa UE săptămâna viitoare.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru Reuters că executivul comunitar a decis joi să îşi exercite opţiunea şi să cumpere până la 100 de milioane de doze suplimentare, în conformitate cu acordul convenit cu Pfizer şi BioNTech. Comisia Europeană a comandat deja 200 de milioane de doze de vaccin în cadrul acestui contract.

"Vrem să fi siguri că vom obţine mai multe doze, deoarece cererea este mare", a precizat purtătorul de cuvânt.

Statele membre ale UE vor plăti 15,50 euro pentru fiecare doză de vaccin împotriva Covid-19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech. Aceasta ar însemna un preţ total de  4,65 miliarde euro pentru 300 de milioane de doze de vaccin.

În schimb, alte vaccinuri comandate de UE de la alte companii, precum Sanofi sau AstraZeneca, au întâmpinat întârzieri în studiile clinice, forţând blocul comunitar şi alte state bogate să se bazeze deocamdată pe vaccinurile oferite de un număr mic de producători.

Al doilea vaccin împotriva Covid-19 cu şanse mari de aprobare este cel dezvoltat de compania biofarmaceutică americană Moderna.

O comisie de experţi din afara autorităţii de reglementare în domeniul medicamentelor (FDA) din SUA va decide joi dacă recomandă autorizarea vaccinului Moderna, caz în care vaccinul ar putea fi aprobat chiar vineri pentru piaţa americană.

În UE, vaccinul Moderna ar putea fi aprobat până la 12 ianuarie 2021.

România beneficiază de 4,3% din vaccinurile achiziţionate de către Comisia Europeană pentru statele membre, pentru că are 4,3% din populaţia totală a UE.

Astfel, din cele 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech comandate de UE, României îi revin 12,9 milioane de doze, suficiente pentru a vaccina 6,45 milioane de persoane - adică o treime din populaţia ţării.

Primele vaccinuri ale Pfizer/BioNTech vor ajunge în România, în cazul unei decizii rapide de autorizare, până la finalul acestui an, potrivit ultimelor estimări.

viewscnt