Comisia Europeană a încheiat al cincilea acord pentru vaccinuri anti-Covid-19

Comisia Europeană a încheiat al cincilea acord pentru vaccinuri anti-Covid-19

Comisia Europeană a anunţat marţi că a încheiat un acord cu compania germană de biotehnologie CureVac pentru achiziţionarea a 225 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Executivul UE are o opţiune suplimentară pentru cumpărarea a încă 180 de milioane de doze. 

Este al cincilea acord semnat de Comisia Europeană pentru achiziţia de vaccinuri anti-Covid-19 pentru cele 27 de state membre ale UE. Celelalte 4 acorduri au fost încheiate cu AstraZeneca/Universitatea Oxford (300 milioane de doze), Sanofi/GSK (300 milioane),  Johnson & Johnson (200 milioane) şi Pfizer/BioNTech (300 milioane de doze).

România va primi 4,3% dintre vaccinurile anti-Covid-19 achiziţionate de Comisia Europeană pentru statele din UE, având 4,3% din populaţia Uniunii Europene.

Astfel, din cele 225 milioane doze de vaccin, României îi revin 9,67 milioane de doze, suficiente pentru a imuniza 4,8 milioane de persoane (vaccinul fiind cu 2 doze).

Compania germană, susţinută financiar inclusiv de Fundaţia Bill & Melinda Gates, a anunţat recent rezultate ale studiilor preclinice în care a fost testat vaccinul, care arată că vaccinul – denumit CVnCoV – a generat anticorpi şi a activat celulele T la şoarecii folosiţi în studiile preclinice.

Între timp, vaccinul dezvoltat de CureVac este testat deja în studii clinice de faza a II-a, iar rezultatele studiilor clinice de faza I-a urmează să fie publicate în curând.

CureVac are o abordare ce presupune crearea de molecule mesager-ARN, ce transmit celulelor umane instrucţiuni pentru producerea de proteine terapeutice care să declanşeze un răspuns imunitar împotriva bolilor infecţioase.

Vaccinul împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 dezvoltat de CureVac poate fi păstrat la temperatura de 5 grade Celsius între producere şi administrare, ceea ce reduce semnificativ provocările logistice în campania de vaccinare anti-Covid-19.

Asigurarea “lanţului frigului” este considerată una dintre cele mai mari provocări logistice în campania masivă de vaccinare anti-Covid-19 care se anunţă în următoarele luni, după ce primele vaccinuri vor fi aprobate şi vor începe să fie administrate la scară largă grupurilor prioritare şi, ulterior, restului populaţiei.

viewscnt