Comisia Europeană a aprobat suspendarea exportului pentru anumite medicamente de către România, dar pentru o perioadă de 3 luni, mai mică decât cea propusă iniţial de Ministerul Sănătăţii. Ordinul (nr. 140/2023) care introduce măsura a fost publicat joi în Monitorul Oficial, intrând în vigoare.
La finalul anului trecut, Ministerul Sănătăţii a propus suspendarea exportului a 16 medicamente, antibiotice şi antitermice de uz pediatric, pentru o perioadă de şase luni, motivând măsura prin discontinuităţile apărute în ultimele luni în disponibilitatea produselor pe piaţa din România.
Totuşi, noua listă publicată joi de Ministerul Sănătăţii şi inclusă în ordinul nr. 140/2023 prevede suspendarea exportului pentru doar 9 medicamente (în imaginea de mai jos).
"Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea României privind adoptarea în procedură de urgenţă a suspendării temporare a distribuţiei în afara ţării a anumitor medicamente din categoria antibiotice şi antitermice cu administrare orală", a anunţat joi Ministerul Sănătăţii.
Astfel, măsura se va aplica pe o perioadă de trei luni şi nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, oprind doar distribuţia intracomunitară a medicamentelor alocate pieţei din România.
În luna ianuarie 2023, autorităţile române au notificat Comisiei Europene proiectul de ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice şi antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar.
După examinarea proiectului de ordin, Comisia a considerat că solicitarea este justificată.