Comisia Europeană a achiziţionat peste 10.000 de doze de tecovirimat destinat tratamentului variolei maimuţei, potrivit ştirilor publicate luni pe site-ul direcţiei generale pentru Protecţie Civilă şi Operaţiuni Umanitare Europene a CE.
„Am asigurat astăzi, prin Autoritatea de pregătire şi răspuns în situaţii de urgenţă în sănătate, peste 10.000 de cursuri de tratament pentru a-i ajuta pe cei afectaţi de variola maimuţei (monkeypox). Pe lângă cele peste 330.000 de vaccinuri achiziţionate deja de UE, cu aceste tratamente vom ajuta statele membre să răspundă nevoilor imediate şi să asigure îngrijire pentru mai mulţi pacienţi în Europa”, a declarat comisarul pentru Sănătate al UE, Stella Kyriakides.
„Tendinţa descrescătoare a cazurilor de variola maimuţei în Uniunea Europeană este încurajatoare, dar nu înseamnă că ameninţarea a trecut sau că putem lăsa garda jos”, a mai spus Kyriakides.
Aproape 20.000 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în Uniunea Europeană, Islanda şi Norvegia de la începutul prezentului focar, dar numărul infecţiilor noi a scăzut în săptămânile recente, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).
„Variola maimuţei este una dintre ameninţările prioritare identificate ca parte a rezervelor strategice rescEU. Aceste loturi de antivirale pentru variola maimuţei vor oferi un nivel suplimentar de protecţie cetăţenilor noştri. Stocurile vor fi disponibile statelor membre în funcţie de nevoile urgente”, a declarat la rândul său, comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.
Dozele de tratament pot fi accesate de statele membre ale Uniunii Europene şi de alte state care participă la Mecanismul de Protecţie Civilă al blocului comunitar.
Rezultatele unui studiu timpuriu privind siguranţa şi eficacitatea medicamentului tecovirimat în tratarea variolei maimuţei arată că antiviralul pare a fi sigur şi eficient în tratarea simptomelor şi leziunilor cutanate în această boală.
Medicamentul antivariolic tecovirimat (Tpoxx), produs de Siga, a fost autorizat în Uniunea Europeană pentru tratarea bolilor cauzate de familia ortopoxvirusului, precum variola umană, variola maimuţei şi variola vacii.