Comisia Europeană, acord cu Sanofi pentru cumpărarea a 300 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 pentru statele UE

Comisia Europeană, acord cu Sanofi pentru cumpărarea a 300 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 pentru statele UE

Comisia Europeană a încheiat discuţiile preliminare cu compania farmaceutică Sanofi, care dezvoltă un vaccin pentru coronavirusul SARS-CoV-2 împreună cu GlaxoSmithKline (Marea Britanie), pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze de vaccinuri pentru statele membre ale Uniunii Europene.

"Contractul avut în vedere cu Sanofi ar oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziţioneze vaccinul. Se preconizează că, odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur şi eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE", a precizat vineri Comisia Europeană, într-un comunicat.

Vaccinul dezvoltat de Sanofi şi GSK este unul cu 2 doze, astfel că cele 300 de milioane de doze ar fi suficiente pentru imunizarea a 150 de milioane de persoane din UE - adică o treime din populaţia totală a blocului comunitar.

Comisia continuă discuţiile şi cu alţi producători de vaccinuri în vederea încheierii unor acorduri de furnizare.

„Comisia Europeană face tot posibilul pentru a se asigura că cetăţenii europeni au acces rapid la un vaccin care este sigur şi îi protejează împotriva COVID-19. Etapa realizată astăzi cu Sanofi este o primă piatră de temelie a unei strategii europene în materie de vaccinuri mult mai cuprinzătoare", a declarat preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

"Cu toate că nu ştim, astăzi, care este vaccinul care se va dovedi a fi cel mai eficace în cele din urmă, Europa investeşte într-un portofoliu diversificat de vaccinuri promiţătoare, pe baza diferitelor tipuri de tehnologii. Această strategie ne sporeşte şansele de a obţine rapid un remediu eficace împotriva virusului”, a completat oficialul.

Discuţiile preliminare încheiate vineri sunt menite să ducă la un angajament prealabil de achiziţie care urmează să fie finanţat prin Instrumentul pentru sprijin de urgenţă, care prevede fonduri dedicate creării unui portofoliu de potenţiale vaccinuri cu profiluri diferite şi produse de societăţi diferite.

Comisia Europeană s-a angajat, de asemenea, să se asigure că orice persoană care are nevoie de un vaccin îl poate obţine, oriunde în lume şi nu doar acasă.

La 17 iunie, Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană de accelerare a dezvoltării, fabricării şi distribuirii de vaccinuri eficiente şi sigure împotriva COVID-19. În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un interval de timp dat, Comisia ar finanţa o parte din costurile iniţiale suportate de producătorii de vaccinuri sub forma angajamentelor prealabile de achiziţie. Finanţarea acordată ar fi considerată drept acont pentru vaccinurile care vor fi achiziţionate efectiv de către statele membre.

Pentru vaccinul candidat produs de Sanofi, urmează să se solicite de la EMA o autorizaţie de introducere pe piaţă în iunie 2021, după ce studiile clinice de faza a III-a ar indica declanşarea unui răspuns imunitar promiţător.

Anun'ul Comisiei Europene vine în aceeaşi zi în care administraţia Statelor Unite a ajuns la un acord prin care va plăti o sumă-record, de 2,1 miliarde dolari, către Sanofi şi GSK pentru a-şi asigura accesul prioritar la vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de cele două grupuri.

Sanofi şi GSK vor asigura vaccinarea a 50 de milioane de americani (100 milioane de doze, fiind un vaccin cu 2 doze), la un cost de 42 de dolari pentru fiecare persoană imunizată.

Anterior, cele două grupuri au încheiat un acord similar cu Marea Britanie, pentru furnizarea a 60 de milioane de doze de vaccin.

Sanofi este unul dintrer liderii mondiali în domeniul vaccinurilor şi lucrează în prezent la dezvoltarea a două vaccinuri pentru coronavirusul SARS-CoV-2.

Primul, dezvoltat în colaborare cu GSK, foloseşte un adjuvant al grupului britanic pentru a-i creşte eficacitatea – este vorba de un vaccin recombinant.

Al doilea vaccin este dezvoltat în colaborare cu compania americană Translate Bio şi se bazează pe o tehnologie diferită, cunoscută sub denumirea mARN – similară celei folosite de Moderna.

Primul vaccin va intra în studii clinice în septembrie, în timp ce al doilea spre sfârşitul acestui an, potrivit estimărilor Sanofi.

viewscnt