Comisia Europeană discută cu AstraZeneca despre întârzierile în livrarea vaccinurilor anti-Covid-19

Comisia Europeană discută cu AstraZeneca despre întârzierile în livrarea vaccinurilor anti-Covid-19
ianuarie 25 12:31 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Comisia Europeană va avea discuții luni cu reprezentanții AstraZeneca despre întârzierea livrărilor de vaccinuri împotriva Covid-19 anunțată de compania farmaceutică britanică. Potrivit unor surse citate de Reuters, Executivul UE nu exclude impunerea unor penalități financiare pentru întârzierea livrărilor. 

Discuțiile au loc după ce AstraZeneca a transmis vineri că va furniza doar 31 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19 statelor membre ale Uniunii Europene în primul trimestru, cu 60% sub numărul programat inițial, din cauza unor probleme în procesul de producție.

Programul inițial de livrări prevedea furnizarea a 80 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca către statele UE până la finalul lunii martie.

Statele UE au plătit deja un avans de 336 milioane euro către AstraZeneca, în cadrul acordului de achiziție semnat de Comisia Europeană în august 2020 pentru 300 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19. Contractul prevede și o opțiune suplimentară pentru cumpărarea a încă 100 de milioane de doze.

Reprezentanții Comisiei Europene nu au mari speranțe de la reuniunea de luni, în care reprezentanților AstraZeneca li se va cere să explice mai bine cauzele întârzierilor.

Contractul semnat între Comisia Europeană și AstraZeneca este confidențial, însă reprezentanții Executivului UE nu exclud impunerea unor penalități pentru întârzieri. Nu este clar ce clauze sunt incluse în contract privind posibile penalități pentru întârzierea livrărilor.

Potrivit acestui calendar nou de livrări, România va primi până la finalul lunii martie 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca, față de 3,4 milioane de doze în cazul programului inițial.

Anunțul reprezintă o nouă lovitură pentru blocul european, care înregistrează deja livrări sub nivelul programat din partea companiilor Pfizer și BioNTech, care au demarat lucrări pentru creșterea capacității de producție la facilitatea de producție din Belgia.

AstraZeneca va începe să livreze vaccinuri către statele din UE în 15 februarie, dacă vaccinul pe care l-a dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford va fi aprobat până atunci.

Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a anunțat că va lua o decizie privind recomandarea autorizării vaccinului AstraZeneca în 29 ianuarie. În cazul unei recomandări pozitive, Comisia Europeană este așteptată să emită autorizația condiționată de punere pe piața UE în aceeași zi.

scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu