Comisia Europeană a selectat 11 proiecte care vor fi finanţate cu 120 milioane euro în cadrul programului Orizont Europa şi care vizează cercetări urgente privind coronavirusul SARS-CoV-2 şi variantele sale care provoacă îngrijorare.
Orizont Europa cel mai mare program european de cercetare şi inovare în perioada 2021-2027.
Finanţarea face parte dintr-o gamă largă de acţiuni de cercetare şi inovare întreprinse în scopul combaterii coronavirusului şi contribuie la acţiunea generală a Executivului UE, care urmăreşte prevenirea şi atenuarea impactului pandemiei, precum şi răspunsul la acest impact, în conformitate cu noul plan european de pregătire în domeniul bioapărării, denumit Incubatorul HERA.
Cele 11 proiecte selectate implică 312 de echipe de cercetare din 40 de ţări, inclusiv 38 de participanţi din 23 de ţări din afara UE, potrivit Mediafax.
Majoritatea proiectelor finanţate sunt studii clinice pentru testarea de noi tratamente şi vaccinuri împotriva Covid-19, precum şi proiecte ce vizează dezvoltarea unor cohorte şi reţele la scară largă în domeniul coronavirusului dincolo de graniţele Europei, creând legături cu iniţiativele europene.
Alte proiecte vor consolida şi vor extinde accesul la infrastructurile de cercetare care furnizează servicii sau care sunt necesare pentru schimburile de date, de expertiză şi de resurse de cercetare dintre cercetători, cu scopul de a permite cercetarea în domeniul virusului SARS-CoV-2.
Printre aceste infrastructuri se numără cele care sunt deja active, precum Platforma europeană de date privind Covid-19 şi infrastructurile europene relevante de cercetare în domeniul ştiinţelor vieţii.
În aprilie, Comisia Europeană a anunţat noile cereri de propuneri pentru cercetări urgente vizând variantele coronavirusului, cu un buget iniţial de 123 de milioane euro, mobilizat ca parte a primei finanţări de urgenţă din cadrul programului Orizont Europa.
Finanţarea celor 11 proiecte este condiţionată de o decizie finală a Executivului UE şi de semnarea acordurilor de grant Orizont Europa în lunile următoare, însă echipele de cercetare se pot apuca deja de lucru.
Comisia s-a angajat să aloce 1,4 miliarde euro pentru Răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus, din care 1 miliard euro provine din Orizont 2020, programul precedent al UE pentru cercetare şi inovare (2014-2020).
Noile proiecte le vor completa pe cele finanţate anterior în cadrul programului Orizont 2020 pentru combaterea pandemiei de Covid-19.