Comisia Europeană negociază cu Johnson & Johnson rezervarea de vaccinuri anti-coronavirus pentru statele UE

Comisia Europeană negociază cu Johnson & Johnson rezervarea de vaccinuri anti-coronavirus pentru statele UE

Comisia Europeană negociază cu grupul american Johnson & Johnson rezervarea şi achiziţia de vaccinuri anti-coronavirus pentru statele membre ale Uniuni Europene, potrivit Reuters, care citează surse apropiate discuţiilor.

Johnson & Johnson are în stadiu avansat de dezvoltare un astfel de vacin, care a fost deja selectat deja şi de administraţia Statelor Unite pe lista scurtă de 5 vaccinuri pentru care acordă finanţare pentru accelerarea procedurilor de cercetare-dezvoltare.

Dacă va ajunge la un acord, ar fi primul realizat de Comisia Europeană, după ce executivul UE a fost mandatat de cele 27 de state membre ale Uniunii să folosească un fond de rezervă de peste 2 miliarde de euro pentru a negocia înţelegeri cu până la 6 producători de vaccinuri.

În paralel au loc discuţii confidenţiale între Comisia Europeană şi şefii de guverne din statele membre ale UE, potrivit surselor menţionate. Deocamdată nu este clar dacă negocierile vizează o achiziţie în avans a unor doze de vaccin aflat în curs de testare sau o opţiune de cumpărare.

Vaccinul experimental pentru coronavirusul SARS-CoV-2 dezvoltat de Johnson & Johnson va intra în studii clinice în luna iulie.

Comisia Europeană şi grupul Johnson & Johnson nu au comentat informaţiile.

Săptămâna trecută, patru state membre ale UE – Germania, Franţa, Italia şi Olanda – au cumpărat în avans 400 de milioane de doze de vaccin anti-coronavirus de la grupul britanic AstraZeneca, care dezvoltă un astfel de vaccin în colaborare cu Universitatea Oxford.

AstraZeneca are un astfel de acord şi cu Statele Unite, care au plătit 1,2 miliarde dolari pentru a accelera dezvoltarea vaccinului. În schimbul finanţprii, Statele Unite şi-au asigurat accesul la o trime din primele doze fabricate.

Prin acordurile negociate, Comisia Europeană încearcă să ţină pasul cu administraţia SUA, care a lansat încă din luna aprilie un program special, denumit  “Operation Warp Speed” (Operaţiunea Viteză Extremă), după modelul celebrului “Proiect Manhattan”, care a dus la dezvoltarea bombei atomice.

La începutul lunii iunie, administraţia americană a selectat cinci grupuri farmaceutice pentru a dezvolta şi produce vaccinuri anti-coronavirus, acestea urmând să primească fonduei pentru grăbirea rocedurilor de dezvoltare şi testare.

Cele cinci grupuri sunt Moderna (companie de biotehnologie), AstraZeneca (în colaborare cu Universitatea Oxford), Johnson & Johnson, Merck şi Pfizer. Selecţia s-a făcut dintr-un grup de 12 companii. Vaccinurile sunt dezvoltate pe baza unor abordări diferite şi sunt considerate ca având cele mai bune şanse pentru a fi validate în urma studiilor clinice.

viewscnt