Comisia Europeană pregăteşte o modificare amplă a legislaţiei farmaceutice europene mcu scopul de a oferi acces mai rapid la medicamente şi la preţuri mai mici pentru pacienţii din Uniunea Europeană, potrivit publicaţiei Politico, care a obţinut proiectul legislativ.
Pachetul legislativ ar reduce din avantajele de care beneficiază marile companii farmaceutice în ceea ce priveşte protecţia brevetelor, reducând perioada în care un medicament inovativ, protejat de brevet, este protejat de competiţie. Această măsură ar permite intrarea mai rapidă pe piaţă a medicamentelor generice sau biosimilare, la preţuri mai mici.
Astfel, proiectul elaborat de Comisia Europeană prevede reducerea perioadei în care un medicament inovativ este protejat de competiţie pe piaţa UE de la 10 la 8 ani.
Există, însă, şi o excepţie, pentru companiile farmaceutice ale căror medicamente inovative sunt disponibile în toate cele 27 de state membre ale UE, care primesc o prelungire a perioadei în care medicamentele sunt protejate de competiţie.
Măsura are ca scop reducerea inegalităţii în accesul la medicamente inovative între statele membre ale UE.
Astfel, în prezent, pacienţii din Germania au acces la medicamente noi cu doi ani mai devreme, în medie, decât pacienţii din România şi Polonia.
Un studiu realizat de Federaţia Europeană a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (EFPIA), în parteneriat cu IQVIA, arată că pacienţii din România aşteaptă cel mai mult din Uniunea Europeană pentru a avea acces la noile medicamente inovative aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
Potrivit studiului, accesul la medicamente noi este cel mai rapid în Germania, cu o medie de 120 de zile între autorizaţia de introducere pe piaţă şi disponibilitatea în ţară, în timp ce România se situează pe ultimul loc, cu o medie de 883 de zile.
Experţii Executivului UE consideră că accesul mai rapid la medicamente în statele din vestul mai dezvoltat al blocului comunitar se explică prin faptul că aparatul birocratic din aceste ţări are experienţa necesară pentru a gestiona eficient procesul complicat de a introduce noile medicamente pe listele de compensare.
O altă explicaţie este tendinţa companiilor farmaceutice de a aplica pentru rambursarea medicamentelor mai întâi în statele bogate din vestul Europei, unde pot obţine preţuri mai bune.
Ulterior, aceste preţuri de rambursare sunt folosite ca referinţă pentru celelalte state europene, potrivit analizei Comisiei Europene.
Proiectul de actualizare a legislaţiei farmaceutice din UE a fost bine primit de asociaţiile de pacienţi.
"Timp de decenii, comapniile farmaceutice au beneficiat de mai multe stimulente foarte generoase în UE. Este timpul ca aceste stimulentr să fie regândite", a afirmat Rosa Castro, manager pentru politici în cadrul ONG-ului "European Public Health Alliance".
În schimb, reprezentanţii companiilor farmaceutice au o cu totul altă perspectivă asupra acestui proiect, argumentând că Europa a rămas în urma Statelor Unite şi Chinei în privinţa cheltuielilor pentru cercetare farmaceutică.
"Poate fi naivitate, optimism excesiv sau o decizie conştientă a Europei de a depinde, în materie de inovaţie, de SUA şi Asia, însă fără îndoială că ceea ce am văzut în proiectul noii legislaţii ar fi extrem de dăunător pentru competitivitatea industriei farmaceutice inovatoare din Europa", a declarat Nathalie Moll, director general al Federaţiei Europene a Industriei Farmaceutice (EFPIA), pentru Politico.
Federaţia subliniază că diferenţa dintre investiţiile în cercetare farmaceutică au ajuns la un nivel istoric, de circa 25 miliarde euro în favoarea SUA în raport cu Europa, de la doar 2 miliarde de euro în urmă cu 25 de ani.