Comisia Europeană: Toate statele din UE vor avea acces la vaccinuri anti-Covid-19 în același timp. Cine are prioritate la vaccinare

Comisia Europeană: Toate statele din UE vor avea acces la vaccinuri anti-Covid-19 în același timp. Cine are prioritate la vaccinare
octombrie 15 14:41 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Toate statele din Uniunea Europeană vor avea acces la vaccinuri anti-Covid-19 în același timp, după ce acestea vor deveni disponibile, a anunțat joi Comisia Europeană, care a stabilit și o ordine de prioritate pentru vaccinare. 

Măsurile sunt cuprinse într-un document numit “Pregătirea pentru strategii de vaccinare pentru Covid-19 și pentru distribuirea vaccinurilor”, transmis joi de Comisia Europeană către Parlamentul European și către Consiliul European.

“Odată ce vor fi disponibile și autorizate la nivelul UE, toate statele membre vor avea acces la vaccinurile pentru Covid-19 în același timp. Numărul total de doze de vaccin va fi limitat în faza inițială și până ce producția poate fi accelerată. Între timp, în fruntea lictei de priorități este decizia de stabilire a grupurilor care vor avea acces prioritar la vaccin”, se arată în document.

Până acum, Comisia Europeană a semnat acorduri de achiziție de vaccinuri anti-Covid-19 pentru cele 27 de state membre ale UE cu trei grupuri farmaceutice: AstraZeneca/Universitatea Oxford (300 milioane de doze), Sanofi/GSK (300 milioane) și Johnson & Johnson (200 milioane).

Comisia Europeană a propus și grupurile prioritare care ar trebui vaccinate în primă fază, fără o ordine prestabilită: personalul sanitar și cel din centrele de îngrijire pe termen lung, persoanele cu vârsta peste 60 de ani, pacienții cu boli cronice, lucrători considerați esențiali în afara celor din sectorul de sănătate (din educație, îngrijirea copiilor, agricultură și alimentație, transport, poliție și intervenții de urgență), comunități care nu pot păstra distanțarea fizică (penitenciare, tabere de refugiați, cămine), lucrători care nu pot păstra distanțarea fizică (fabrici, abatoare etc) și grupuri vulnerabile din punct de vedere socio-economic (care trebuie definite de fiecare stat membru).

Comisia Europeană a stabilit și un calendar de pregătire a statelor membre pentru vaccinarea anti-Covid-19, care include pregătirea personalului sanitar și a lanțului logistic și de depozitare.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu