Comitet naţional pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, înfiinţat de Ministerul Sănătăţii

Comitet naţional pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, înfiinţat de Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii a finalizat un proiect de hotărâre pentru înfiinţarea unui comitet naţional pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, în cadrul căruia va fi aprobată o strategie pe această temă.

În prezent, ministerul lucrează la normele de aplicare a Legii nr. 3/2021 privind prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale din unităţile medicale şi din centrele rezidenţiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate din România.

"Obiectivele principale vizează îmbunătăţirea substanţială a metodologiei de supraveghere şi raportare a infecţiilor nosocomiale, crearea de structuri în cadrul spitalelor pluri-disciplinare care să permită izolarea şi tratarea atât a infecţiei nosocomiale, cât şi a patologiei de bază în condiţii de siguranţă pentru ceilalţi pacienţi şi evitându-se răspândirea germenilor multi-rezistenţi la antibiotice în alte unităţi sanitare în urma transferului, precum şi reglementarea la nivel naţional a accesului restricţionat al aparţinătorilor la pacienţii cu infecţii cu gemeni multi-rezistenţi", a precizat Ministerul Sănătăţii.

Anunţul a fost făcut după ce ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, s-a întâlnit joi cu reprezentanţii comunităţii Declic, cu care a discutat despre măsurile pe care ministerul le implementează pentru limitarea infecţiilor intraspitaliceşti.

La întâlnire au participat şi secretarul de stat Monica Althamer, directorul general al Direcţiei Generale Asistenţă Medicală, Medicină de Urgenţă şi Programe de Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii, Magdalena Ciobanu.

Reprezentanţii organizaţiei i-au înmânat ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă, o petiţie semnată de aproape 20.000 de persoane, prin care se solicită implementarea unui mecanism de raportare zilnică a infecţiilor nosocomiale. Iniţiatorii petiţiei au organizat şi un protest în faţa Ministerului Sănătăţii.

Din ianuarie 2021, România are o nouă lege privind prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale din unităţile medicale şi din azile, care urmează să fie implementată în mai multe etape în următorul an.

Potrivit iniţiatorilor noii legi, prevenirea infecţiilor asociate asistenţei medicale constituie un obiectiv major naţional, întrucât aceste infecţii reprezintă principala ameninţare la adresa siguranţei pacienţilor îngrijiţi în unităţi medicale.

Actul normativ a fost elaborat pornind de la principiul că fiecare pacient care primeşte îngrijiri într-o unitate medicală din România are dreptul, garantat de stat, de a fi protejat faţă de dobândirea unei IAAM.

viewscnt