Compania Roche primeşte undă verde în SUA pentru testele de diagnosticare a maladiei Alzheimer

Compania Roche primeşte undă verde în SUA pentru testele de diagnosticare a maladiei Alzheimer

Grupul Roche a primit autorizare în Statele Unite pentru testele de diagnosticare a bolii Alzheimer.

Compania farmaceutică elveţiană Roche a primit undă verde de la Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) pentru testele de diagnosticare a maladiei Alzheimer, informează Agerpres.

Testele pot detecta prezenţei a doi biomarkeri caracteristici demenţei Alzheimer, proteinele beta-amiloid şi tau, la pacienţii cu vârsta de 55 de ani şi peste, a anunţat joi compania farmaceutică într-un comunicat.

Ele ar trebui să faciliteze diagnosticul bolii şi, să permită o mai bună îngrijire a pacienţilor, în special prin luarea de măsuri preventive pentru menţinerea funcţiilor cognitive.

Utilizabile în cadrul sistemului de analiză Cobas, distribuit pe scară largă în spitale şi centrele de analize, testele ar trebui să ajute ca diagnosticul bolii să fie mai accesibil şi mai puţin costisitor, precizează grupul în comunicat.

Deja autorizate în 45 de ţări care acceptă marcajul CE, aceste teste au primit undă verde şi de la Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA), care le-a acordat un statut rezervat produselor inovatoare, făcând posibilă accelerarea procedurii de examinare pentru omologarea acestora.

Activităţile operaţionale ale companiei Roche sunt organizate în două divizii: una specializată în produse farmaceutice, iar cea de-a doua în instrumente de diagnostic.

La mijlocul lunii noiembrie, divizia sa farmaceutică a suferit un eşec cu tratamentul experimental cu gantenerumab, după ce acesta nu reuşit să-şi atingă obiectivele principale în studiile clinice de fază III.

Nu a fost primul eşec în privinţa bolii Alzheimer pentru grupul farmaceutic elveţian Roche care, la fel ca multe alte companii farmaceutice, a încercat fără succes să dezvolte un tratament pentru această boală neurodegenerativă.

Pe de altă parte, studiile clinice cu tratamentul lecanemab dezvoltat de producătorul japonez de medicamente Eisai şi grupul american Biogen, au stârnit însă mari speranţe cu privire la gestionarea acestei boli pentru care în prezent nu există niciun tratament.

viewscnt