Complex enzimatic care poate opri celulele să îmbătrânească, identificat de cercetători

Complex enzimatic care poate opri celulele să îmbătrânească, identificat de cercetători
septembrie 22 11:42 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Cercetătorii de la universitatea din Montréal (UdeM) și Universitatea McGill au descoperit un nou complex multi-enzimatic care reprogramează metabolismul și depășește “senescența celulară”, fenomen care apare atunci când celulele îmbătrânite nu se mai divid.

În studiul lor, publicat psăptămâna trecută în Molecular Cell, cercetătorii arată că un complex enzimatic numit HTC (hydride transfer complex) poate inhiba celulele să nu mai îmbătrânească.

„HTC protejează celulele de hipoxie, o lipsă de oxigen care duce în mod normal la moartea lor. Important de asemenea, am observat că uneori HTC este ‚deturnat‘ de anumite celule canceroase pentru a-și îmbunătăți metabolismul, pentru a rezista la un mediu hipoxic și pentru a prolifera”, spune autorul principal al cercetării, Gerardo Ferbeyre, profesor de biochimie la UdeM și cercetător principal la CRCHUM, centrul de cercetare al spitalului afiliat universității.

HTC este alcătuit din trei enzime: piruvat carboxilază, malat de hidrogenază și enzimă malică.

Toate au fost puternic exprimate în probele făcute pe un model de șoareci pentru cancerul de prostată generat de Universitatea de Medicină Veterinară din Viena, Austria, precum și în probe de țesut de la pacienții cu cancer de prostată.

Cel mai interesant fapt observat de cercetători a fost că inhibarea acestor enzime a oprit creșterea celulelor canceroase de prostată, sugerând că HTC ar putea fi o țintă-cheie pentru a dezvolta noi terapii pentru o varietate de tipuri de cancer, inclusiv cancerul de prostată.

Cele mai multe cicluri metabolice cheie au fost identificate în urmă cu mai bine de 50 de ani, dar complexul enzimatic HTC a rămas ascuns cercetătorilor până acum.

„Am făcut descoperirea în timp ce efectuam analize metabolomice de ultimă generație, studiind procesele chimice ale metabolismului celular”, spune coautorul cercetării Ivan Topisirovic, cercetător și profesor medical la universitatea McGill.

Oamenii de știință au reușit să asambleze complexul enzimatic din proteine purificate și să obțină date biofizice despre compoziția sa.

Următorul lor pas va fi generarea unei structuri detaliate de înaltă rezoluție a complexului enzimatic pentru a proiecta medicamente capabile să-i moduleze funcțiile.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu