Conf. univ. dr. Mihai Craiu: Imensa majoritate a copiilor infectaţi cu SARS-CoV-2 nu vor fi mai bine cu antibiotice, ci mai rău

Conf. univ. dr. Mihai Craiu: Imensa majoritate a copiilor infectaţi cu SARS-CoV-2 nu vor fi mai bine cu antibiotice, ci mai rău

O mulţime de copii au fost recent diagnosticaţi ca fiind infectaţi cu SARS-CoV-2, atrage atenţia conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (IOMC) Alessandrescu-Rusescu Bucureşti. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.650 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), potrivit statisticilor oficiale. În momentul de faţă 355 de copii sunt internaţi în secţii şi 2 la ATI. ,,Opriţi imediat orice tratamente aberante cu antibiotice luate de pe net, de la prieteni sau rude sau, mai grav, recomandate de medic, în lipsa unor analize care să arate suprainfecţie bacteriană”, îndeamnă conf. univ. dr. Mihai Craiu.

Într-o postare pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii de pe Meta, renumitul pediatru îi sfătuieşte pe părinţii care au copiii cu COVID-19 să meargă pentru reevaluare şi investigaţii în centrele de permanenţă dedicate copiilor.

,,Maladia COVID-19 la copilul anterior sănătos nu ar trebui să fie o mare problemă! Ar trebui să poată fi tratat la domiciliu, cu medicamente obişnuite (de febra, de durere, de combatere a deshidratării, etc). Trece în câteva zile (1 săptămână) tot disconfortul”, a scris medicul, care le dă două sfaturi practice părinţilor.

  1. Dacă este atât de puţin bolnav încât nu trebuie internat, atunci acel copil NU TREBUIE să primească tratament cu antibiotice.

Este absolut interzis, şi cu siguranţă dăunător, un tratament cu antibiotice la un copil care nu are dovezi de supra-infecţie bacteriană (din consult medical şi din analize specializate).

  1. Nu sunt necesari nici un fel de aerosoli, CU NIMIC, la copilul care are COVID dar nu este astmatic sau nu are wheezing recurent.

Sunt necesare, ca în orice altă viroză la copil:

  • Urmărirea şi combaterea febrei, mai ales dacă este cu valori mari, peste 38.5C, sau dacă produce stare de rău, dureri de cap, etc
  • Menţinerea unei stări bune de hidratare, cu multe lichide şi eventual cu săruri de rehidratare orală. Mai ales la cei cu vârstă mică (sugari, preşcolari) ce au diaree şi/sau vărsături.
  • Menţinerea unor căi aeriene libere - aspirat secreţii, dacă sunt abundente, şi pus apă de mare sau ser fiziologic.
  • Multă RĂBDARE!!!

,,Imensa majoritate a copiilor infectaţi cu SARS-CoV-2 nu vor fi mai bine cu antibiotice, ci mai rău. Doar medicamentele antivirale, la cazurile grave sau la copiii având comorbidităţi ar putea influenţa evoluţia bolii. Spun toţi experţii din lume, chiar dacă noi românii credem altceva”, şi-a încheiat postarea conf. dr. Mihai Craiu.

Într-un interviu acordat recent 360medical.ro pe subiectul suprautilizării antibioticelor în România, reputatul pediatru a subliniat că ,,trebuie spus părintelui ce se întâmplă dacă foloseşte inutil antibioticele. Şi acesta e un lucru care cred că a fost şoptit cu o voce mai înceată versus riscurile pe care le face boala x sau y. De asta iau părinţii această decizie. Niciun părinte nu vrea să-i fie rău copilului. Dacă nu schimbăm nimic în modul în care dăm antibioticele, până o să fie copiii lor pensionari, vor muri de pneumonie, pielonefrită, apendicită şi alte boli date de germeni rezistenţi la toate antibioticele cunoscute”.

În ceea ce-i priveşte pe copiii care nu au avut COVID-19 şi vor să prevină îmbolnăvirea, medicul îi sfătuieşte să se bucure de vacanţă, evitând aglomeraţiile şi spaţiile inchise, în care există persoane fără mască.

Valabil pentru părinţi şi copii rămâne îndemnul: ,,spălaţi mâinile bine, faceţi multă mişcare în aer liber, când vă permite vremea, hidratare intensă şi purtaţi mască atunci când este necesar. COVID-19 a ajuns, în România, o alegere individuală. Pentru asta ar trebui, dacă avem semne de boală, să ne testăm, dacă plănuim să ieşim în public, chiar şi purtând mască. Decizia normală ar fi să ne izolăm din proprie iniţiativă dacă suntem pozitivi şi simptomatici. Fiecare alege ce vrea pentru el. Cu toate consecinţele de rigoare...”

viewscnt