La fiecare 3 secunde o viaţă este pierdută, undeva în lume din cauza sepsisului. Infecţiile rezistente la antibiotice au ucis peste 1,2 milioane de oameni numai în 2019. Şi vor mai ucide. Până în anul 2050, infecţiile rezistente la antibiotice ar putea provoca 10 milioane de decese pe an în lumea întreagă. ,,Îi putem readuce pe părinţi la o privire rezonabilă asupra antibioticelor, spunându-le despre riscurile excesului de antibioterapie, despre rezistenţa antimicrobiană. Este scuzabil să folosim frica, dar pe termen lung nu va genera rezultate spectaculoase”, a declarat pentru 360medical.ro conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (IOMC) Alessandrescu-Rusescu Bucureşti, referindu-se la părinţii români care dau antibiotice copiilor fără un sfat medical prealabil.
Lupta cu microbii rezistenţi este ca un război de durată, în opinia renumitului pediatru Mihai Craiu, care pledează pentru utilizarea raţională a antibioticelor şi îi sfătuieşte pe părinţi să nu folosească antibiotice după ureche.
România este pe locul doi în UE în ceea ce priveşte utilizarea antibioticelor cu risc în spitale, cu aproape 20% peste media europeană. Faţă de media ponderată, raportată la numărul de locuitori din UE, care arăta o utilizare 37% (2019) şi 38,6% (2020), România a înregistrat o rată de 55,4% în 2019 şi 55,1% în 2020, conform datelor prezentate în cadrul conferinţei Antibioticele între acces şi exces: utilizăm responsabil – oprim rezistenţa, organizată de către Societatea Română de Microbiologie.
,,Nu-i foloseşte nimănui plasarea noastră pe unul din locurile puţin meritorii. Eu mă întreb ce de făcut ca să nu mai fim acolo şi cred că asta ar trebui să preocupe şi pe cei care pot să schimbe ceva. Suntem acolo unde suntem din mai multe motive. Principalul motiv este legat fundamental de firea noastră latină şi de modul cum luăm deciziile”, a spus conf.dr. Mihai Craiu.
Medicul pediatru a realizat foarte multe studii de percepţie parentală pe Spitalul Virtual pentru Copii de pe facebook, unele dintre ele finalizate cu cercetări ştiinţifice publicate în reviste internaţionale.
,,Părintele român ia decizii în faţa unei ameninţări plecând de la frică, nu de la beneficiile pe care le poate aduce un gest sau lipsa lui. Adică părinţii folosesc antibioticele fără sfat medical, de frică. Acesta e un prim pilon. Al doilea pilon este că părinţii români, şi asta spune un articol foarte recent din pandemie, un articol publicat de colegii noştri de la Universitatea din Cluj, că 70% din părinţii români au folosit automedicaţia la copiii lor fără sfat medical. De ce se întâmplă aceste două lucruri, de ce frica guvernează şi de ce dăm medicamente deseori fără sfat medical? Aici sunt multe lucruri de discutat. Probabil că în unele scenarii este dificil accesul, adresabilitatea nu foarte grozavă către corpul medical şi trebuie spus că ai noştri colegi medici de familie, care fac nişte eforturi supraomeneşti ţinând cont de media de vârstă a profesiei, sunt în zone rurale unde trebuia să iasă de mult la pensie medicul de familie şi totuşi rămân acolo cu comunitatea cu care a fost foarte multă vreme”, a punctat conf. dr. Mihai Craiu.
Pediatrul de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu-Rusescu Bucureşti crede că trebuie schimbată filozofia de comunicare.
,,Trebuie spus părintelui ce se întâmplă dacă foloseşte inutil antibioticele. Şi acesta e un lucru care cred că a fost şoptit cu o voce mai înceată versus riscurile pe care le face boala x sau y. De asta iau părinţii această decizie. Niciun părinte nu vrea să-i fie rău copilului. Dacă nu schimbăm nimic în modul în care dăm antibioticele, până o să fie copiii lor pensionari, vor muri de pneumonie, pielonefrită, apendicită şi alte boli date de germeni rezistenţi la toate antibioticele cunoscute”, a subliniat reputatul pediatru, cu ocazia participării sale la Parteneriatul Global pentru Infecţii Respiratorii (GRIP).
La acea întâlnire a fost prezent şi dr. Vlad Budu, preşedintele Societăţii Române de Rinologie, care a declarat pentru 360medical.ro că ,,supraprescripţia de antibiotice este determinată de două mari paliere: palierul medical şi palierul pacientului”.