Conf. univ. dr. Ana Maria Forsea: ,,Persoanele care au deja un cancer, risc mai mare de a face un melanom!”

Persoanele care suferă de cancer de piele prezintă un risc mare de-a face și un alt tip de cancer. Dar și reciproca e valabilă, pacienții care au deja un cancer au risc ridicat de-a face un melanom sau un alt fel de cancer de piele. Despre această relație a vorbit pe larg în cadrul evenimentului online ,,Cancerele și Cancerul de piele”, conf. univ.dr. Ana Maria Forsea, medic dermatolog la Clinica de Dermatologie Oncologică a Spitalului Elias din București.
De Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului, comisarul european pe sănătate și alimentație, Stella Kyriakides, avertiza anul trecut că 40% dintre noi vom face cancer. Anul acesta, Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților Phoenix a precizat că ,,de Ziua Mondială a Cancerului am considerat potrivit să aducem în discuție posibilitățile atât de limitare a mortalității crescute prin cancer cât și de prevenire a acestuia, în special a cancerului de piele devenit îngrijorător atât pentru oncopacienți cât și pentru publicul larg.”
O treime din diagnosticele de cancer la nivel mondial, cel puțin în populația albă, sunt cancere ale pielii. Potrivit ultimelor date disponibile, peste 25.000 de oameni mor în fiecare an în Europa de melanom și reprezintă aproape jumătate din totalul deceselor cauzate de melanom la nivel mondial. Aceste date au fost prezentate de conf. dr. Ana Maria Forsea, la evenimentul ,,Cancerele și Cancerul de piele”,găzduit de platforma 360medical.ro și organizat de Asociația OncoPacienților PHOENIX, cu sprijinul Novartis și Bristol Myers Squibb.
,,Dincolo de melanom, celelalte cancere ale pielii sunt poate mai puțin letale, mai puțin amenințătoare din punctul de vedere al vieții, dar cauzează morbiditate, suferință mare și costuri medicale și sociale. Cancerul de piele reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel european”, a atras atenția medicul dermatolog.
Chiar dacă riscul de melanom și de cancere de piele îl avem cu toții, există unele persoane care sunt mai predispuse să facă aceste boli. Principalii factori care cresc riscul unei persoane de a dezvolta melanom sunt: numărul mare de alunițe (peste 50 de alunițe -nevi melanocitari pe corp), istoricul de melanom, fototipul pielii, expunerea excesivă la soare.
,,Un cancer de piele, inclusiv un melanom, crește riscul de a face un alt cancer de piele, dar și mai important și alte cancere sunt legate de cancerul de piele”, a precizat conf. dr. Ana Maria Forsea.
După un prim cancer de piele, carcinom scuamocelular, riscul de a face un alt cancer în altă parte este de 1,5 ori mai mare. O persoană cu melanom are risc crescut de a dezvolta alte cancere în primul în cancer al pielii, tumori ale oaselor, ale țesuturilor moi și limfoame și leucemie.
Potrivit medicului dermatolog, persoanele care au deja un alt cancer au un risc mai mare de a face un melanom. Acest risc global pentru toate tipurile de cancer este aproape de trei ori mai mare de a dezvolta și un melanom în timpul vieții.
,,Diverse tipuri de cancer par să predispună mai mult la melanom cum ar fi cancerul de piele, cancerele genitale, cancerul de sân precum și limfoamele și leucemiile. Aceleași rezultate sunt valabile și pentru alte cancere de piele, nu doar pentru melanom. Orice cancer crește riscul de a face și cancere spinocelulare care sunt niște cancere ale pielii cu origine nemelanocitară. Odată ce un om a dezvoltat un cancer de piele este la risc să facă și alt cancer”, a afirmat dr. Forsea.
Președintele fondator al Asociației OncoPacienților Phoenix a transmis un mesaj românilor cu privire la prevenirea cancerelor, în special al celui de al doilea sau al treilea cancer, să se prezinte imediat la medic si pentru orice suspiciune. ,,Practicând un stil de viață sănătos ne putem salva viețile”, a spus Ioana Cristea.
Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate evitabile prin prevenție.
,,Peste 40% dintre cancere pot fi prevenite, iar mortalitatea de asemenea poate fi redusă printr-un diagnostic timpuriu și tratamente mai eficiente. Deși s-au făcut progrese importante în ultimii ani în ceea ce privește terapiile inovative trebuie să recunoaștem că din păcate în România screeningul pentru cancer nu este unul sistematic, iar majoritatea programelor de sănătate, inclusiv cel de cancer pun mult accent pe componenta curativă în detrimentul prevenției, de aceea abordarea integrată a pacientului cu cancer este esențială, iar un Plan național de cancer este obligatoriu”, a precizat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial la Departamentul Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale, prezentă la același eveniment.