Conf. univ. dr. Camelia Diaconu: Deficitul de magneziu crește riscul tahicardiilor

Conf. univ. dr. Camelia Diaconu: Deficitul de magneziu crește riscul tahicardiilor
iunie 18 19:21 2021 Timp citire articol: 3 minut(e)

Deficitul de magneziu reprezintă un factor de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare, fiind asociat, de exemplu, cu un risc crescut de tahicardii, iar identificarea acestui deficit și corectarea sa sunt foarte importante inclusiv pentru eficacitatea tratamentelor, a declarat conf. univ. dr. Camelia Diaconu, medic primar medicină internă și cardiologie , în cadrul emisiunii 360MEDICAL, difuzată duminică la B1 TV. 

Magneziul este un mineral esențial pentru viață, fiind al optulea cel mai răspândit element de pe planetă. În organismul uman, magneziul are o importanță aparte. Tocmai de aceea, deficitul de magneziu este implicat într-o serie de afecțiuni, cum ar fi cele cardiovasculare.

“Este foarte important screening-ul deficitelor nutriționale recunoscute ca fiind implicate în apariția acestor afecțiuni. Există programe publice care încearcă să corecteze deficitul de fier în rândul populației la risc sau carențele de iod”, a explicat conf. univ. dr. Camelia Diaconu.

“Deficitul de magneziu este recunoscut de decenii ca fiind un factor de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare, cele mai prevalente fiind hipertensiunea arterială, bolile coronariene, dislipidemiile și sindromul metabolic, care este un cumul de factor de risc cardiovascular”, a completat medicul.

Pentru a determina un eventual deficit în organism, medicii investighează balanța nutrițională – care reprezintă diferența dintre aport și pierdere naturală a unui element.

“Se efectuează o anamneză, un istoric al pacientului, după care se realizează un examen clinic, de către medic, dar există și unii biomarkeri funcționali pentru îi putem folosi în evaluarea deficitelor nutriționale”, a menționat dr. Camelia Diaconu.

În cazul magneziului, deficitul în organism nu poate fi determinat printr-o analiză sanguină, deoarece doar o parte foarte mică din acest element (sub 1% din cantitatea totală din organism) se află în sânge.

Tocmai de aceea, medicii se ghiddează după istoricul pacientului, examenul clinic, tratamentele sub care se află și unele semne clinice.

“Am să vă spun câteva dintre ele: scăderea rezistenței la efortul fizic, fatigabilitatea, crampe musculare sau cârcei – aceștia sunt specifici pentru deficitul de magneziu -, uneori palpitațiile pe care unii pacienți le resimt. Deficitul de magneziu crește riscul tahicardiilor, adică frecvența cardiacă mai mare decât în mod normal”, a precizat dr. Diaconu.

“Există pacienți cu hipertensiune arterială, care se află sub tratament antihipertensiv, și care, dacă asociază deficit de magneziu și, dacă acesta nu este corectat corespunzător, observăm că valorile tensiunii arteriale nu scad așa cum ne-am aștepta după inițierea tratamentului”, a adăugat medicul.

Deficitul apare în momentul când nevoia de magneziu din organism nu mai poate fi acoperită printr-o dietă normală, din diverse motive.

“De exemplu, bolile digestive sau pancreatitele duc la o absorbție deficitară a magneziului în organism. Există și medicamente pentru alte patologii care determină o eliminare mai rapidă a magneziului absorbit, cum ar fi terapia diuretică pentru hipertensiune”, a afirmat dr. Nicoale Fotin, medic epidemiolog, în cadrul emisiunii.

Potrivit specialiștilor, un adult are nevoie de un aport zilnic de 300-400 de miligrame de magneziu, care este acoperit tot mai greu din alimente. Totuși, unele categorii, cum ar fi cele la risc, au nevoie de un aport mai mare.

Puteți urmări înregistrarea integrală a emisiunii în link-ul de mai jos:

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu