Conf. univ. dr. Camelia Diaconu la Nephro 360: Asocierea insuficienței cardiace cronice cu boala cronică de rinichi, risc crescut de mortalitate

Conf. univ. dr. Camelia Diaconu la Nephro 360: Asocierea insuficienței cardiace cronice cu boala cronică de rinichi, risc crescut de mortalitate
martie 07 09:00 2022
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Redacția 360 medical.ro organizează pe 10 martie, ora 18, dezbaterea online Nephro 360 la care participă speakeri care activează în nefrologie, diabet, cardiologie, medicină internă și medicină de familie, experți în sănătate publică, reprezentanți ai autorităților și ai asociaților de pacienți. Conf. univ. dr Camelia Diaconu, medic primar medicină internă și cardiologie, șefa Clinicii de Medicină Internă a Spitalului Clinic de Urgență București și președintele Uniunii Medicale Balcanice a confirmat participarea la eveniment și va vorbi despre asocierea insuficienței cardiace cronice cu boala cronică de rinichi și ce riscuri au acești pacienți.

Evenimentul Nephro 360 face parte din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii și are ca subiect central Boala cronică renală(BCR) și provocările pe care le presupune privind depistarea precoce, screeningul și inițierea tratamentului.

Se va vorbi și despre răspunsul nefrologic în contextul altor patologii: metabolic, cardiologic și hepatic, dar și despre impactul infecției cu SARS-Cov2 asupra pacienților cu hemodializă, despre opțiunile terapeutice în onco-nefrologie și complicațiile renale ale chimioterapiei anticanceroase.

,,Asocierea insuficienței cardiace cronice cu boala cronică de rinichi prezintă risc crescut de spitalizare și mortalitate, cu un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților, că și costuri socio-economice mari. Această asociere este mai frecvent întâlnită la pacienții vârstnici, că și la cei cu hipertensiune arterială, diabet zaharat sau alți factori de risc cardiovascular sau renal. Prezența unei dintre afecțiuni accelerează apariția și progresia celeilalte.

Mecanismele disfuncției de organ la pacienții cu insuficientă cardiacă și boală cronică de rinichi sunt bidirecționale. Pe de o parte, boala renală cronică facilitează apariția insuficienței cardiace, pe de altă parte un cord insuficient funcțional deteriorează suplimentar funcția renală a bolnavului cu boală cronică de rinichi. Asocierea celor două afecțiuni ridică probleme importante de diagnostic și tratament. O înțelegere mai bună a interfeței celor două patologii este absolut necesară pentru dezvoltarea unor strategii optime de prevenție, diagnostic și management”, a precizat pentru 360medical.ro conf. univ. dr Camelia Diaconu.

O abordare multidisciplinară, în echipă, a bolnavului cu insuficiență cardiacă și boală cronică de rinichi este vitală, în condițiile în care ,,majoritatea studiilor referitoare la opțiunile terapeutice medicamentoase ale bolnavilor cu insuficientă cardiacă au exclus pacienții cu boala cronică de rinichi, în special cei cu stadiul 4 sau 5, existând puține date din studii referitoare la eficientă și siguranța beta-blocantelor, inhibitorilor sistemului renină-angiotensina-aldosteron sau sacubitril-valsartan la pacienții cu boală cronică de rinichi, aceștia fiind adeseori subtratați”.

Dacă aveți întrebări pentru invitații noștri, puteți să le trimiteți sub formă de comentarii sau mesaje pe pagina de facebook 360medical.ro, iar răspunsurile invitaților noștri le veți putea regăsi urmărind dezbaterea până la final. Manifestarea va fi transmisă live pe siteul 360medical.ro, pe facebook și pe youtube.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu