Contribuţie românească importantă în domeniul cercetării în domeniul complicaţiilor diabetului. Doi medici români - prof. univ. dr. Gabriela Radulian, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică din România, şi Ovidiu Alin Ştirban, care lucrează în prezent în Germania - au făcut parte dintr-o echipă internaţională de 15 experţi care a elaborat noi recomandări privind screening-ul, diagnosticul şi managementul clinic al pacienţilor cu polineuropatie diabetică.
Noile recomandări au fost acceptate spre publicare în “Diabetes Research and Clinical Practice”, publicaţia oficială a Federaţiei Internaţionale de Diabet.
Printre autorii studiului se numără prof. univ. dr. Gabriela Radulian, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică din România, şi medicul de origine română Ovidiu Alin Ştirban, de la Asklepios Klinik Birkenwerder din Germania.
Echipa internaţională de experţi din mai multe ţări (Germania, Marea Britanie, Rusia, România, Italia, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Slovacia, Vietnam, Bulgaria, Ungaria şi SUA) a elaborat un set de recomandări privind screening-ul, diagnosticul şi tratamentul DSPN în practica clinică, bazate pe consens ştiinţific şi folosind procesul Delphi.
"Cu mândrie şi responsabilitate am reprezentat România în acest grup, în speranţa de a putea reda ulterior, direct, cât mai mult din experienţa acumulată în acest proiect colegilor mei din ţară care îngrijesc persoanele cu neuropatie diabetică", a declarat prof. univ. dr. Gabriela Radulian, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică, în cadrul emisiunii 360MEDICAL dedicate acestui subiect.
Polineuropatie diabetică senzitivo-motorie (DSPN) afectează circa o treime dintre pacienţii cu diabet, care înregistrează o rată ridicată de morbiditate, riscuri mai mari de deces, o calitate a vieţii mai scăzută şi costuri mai ridicate de îngrijire medicală, mai ales din cauza durerilor neuropate şi a ulceraţiilor la picioare.
Forma DSPN asociată cu dureri apare la 13-26% dintre pacienţii cu diabet, în timp ce până la 50% dintre pacienţii cu DSPN au forme asimptomatice ale afecţiunii, astfel că un număr mare de pacienţi nu sunt diagnosticaţi şi trataţi corespunzător.
"Polineuropatia diabetică este o afecţiune eterogenă din punct de vedere clinic, cu multiple provocări din punct de vedere al diagnosticului şi managementului. De aceea, clinicienilor le este util să aibă la dispoziţie un document care sintetizează, într-o manieră ştiinţifică riguroasă, datele disponibile actualmente", a precizat prof. Radulian.
"Ghidurile publicate până acum pot aduce confuzie pe alocuri, neexistând un consens privitor la tratamentele folosite în prima, a doua sau cea de-a treia linie terapeutică", a completat preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică.
În noiembrie 2020, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, a avut loc o conferinţă internaţională de consens asupra screening-ului, diagnosticului şi tratamentului DSPN.
Experţii medicali aleşi pentru a elabora recomandările clinice de consens sunt lideri de opinie reputaţi din domeniul managementului diabetului zaharat din mai multe ţări, care acoperă o arie geografică largă.
"Există trei mari deziderate în managementul integrat al polineuropatiei diabetice, conform consensului experţilor internaţionali (...). Aceste deziderate vizează în primul rând un control optim al diabetului zaharat, prin modificarea stilului de viaţă, prin tratamentul antihiperglicemial corespunzător şi intervenţia multifactorială asupra riscului cardiovascular", a explicat prof. Radulian.
"În al doilea rând vizează un tratament orientat spre mecanismele fiziopatologice ale afecţiunii cu acid alfa-lipoic şi benfotiamină. În al treilea rând vizează tratamentul simptomatic al durerii, ce include antidepresive, anticonvulsivante, opioide, plasture cu capsaicină, dar şi alte opţiuni nonfarmacologice", a adăugat medicul.
Puteţi urmări înregistrarea integrală a emisiunii pe canalul de Youtube al 360medical.ro: