Dezbaterea privind originea Covid-19 a fost „zădărnicită", susţine fostul şef al CDC, dr. Robert Redfield. Fostul şef al Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite susţine că a fost „pus pe tuşă" din cauza opiniilor sale privind originea pandemiei de Covid-19.
Dr. Robert Redfield a fost martorul cheie în prima audiere publică a unei comisii din Congresul american care investighează modul în care a apărut coronavirusul.
El a declarat că a fost exclus de la primele discuţii privind provenienţa virusului, deoarece a susţinut ipoteza scăpării virusului din laborator.
Acuzaţia a fost respinsă de dr. Anthony Fauci ca fiind „complet falsă".
Mulţi oameni de ştiinţă subliniază că nu există nicio dovadă că SARS-CoV-2, virusul care a provocat pandemia de Covid-19, ar fi fost scăpat dintr-un laborator.
Casa Albă a danunţat recent că nu există un consens la nivelul guvernului american cu privire la originea virusului.
Unele studii sugerează că virusul a făcut saltul de la animale la oameni în Wuhan, China, posibil la piaţa de fructe de mare şi animale sălbatice din oraş.
Piaţa se află în apropierea Institutului de Virologie din Wuhan, un laborator de virusologie de top mondial care a efectuat cercetări asupra coronavirusurilor.
Dr. Redfield, care a condus Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA când a început epidemia din 2020, a fost unul dintre primii susţinători ai teoriei scurgerii virusului din laborator.
El a declarat, în faţa subcomitetului select al Camerei Reprezentanţilor, format de noua majoritate republicană din Camera Reprezentanţilor a SUA, că pentru el nu este „ştiinţific plauzibil" ca virusul să aibă origini naturale.
Dr. Redfield a afirmat că a fost „dat la o parte" la începutul pandemiei şi exclus de la reuniuni, deoarece opiniile sale nu erau în concordanţă cu cele ale altor oameni de ştiinţă importanţi, precum dr. Fauci, care a fost de facto responsabilul de răspunsul american la pandemie.
„Mi s-a spus că se dorea o singură poveste şi că eu aveam, evident, un punct de vedere diferit. Ştiinţa presupune dezbatere, iar ei au zădărnicit orice dezbatere", a spus dr. Redfield.
Dr. Fauci, care nu a fost prezent la audiere, a negat acuzaţia medicului.
„Nimeni nu a exclus pe nimeni", a declarat el după audiere, pentru o publicaţie americană de ştiri.
„Iar ideea de a spune că nu a fost dorit acolo pentru că a avut o opinie diferită... Au fost mai multe persoane la convorbire care au avut opinia că ar fi putut fi vorba de un virus modificat", a declarat dr. Fauci, care s-a retras din funcţiile sale guvernamentale în decembrie.
În timpul mărturiei sale, dr. Redfield a vorbit, de asemenea, despre opoziţia sa faţă de aşa-numita cercetare de obţinere a funcţiei (Gain-of-function research (GoF) - cercetare medicală care modifică genetic un organism într-un mod care poate spori funcţiile biologice ale produselor genetice), în care virusurile sunt manipulate în medii de laborator pentru a deveni mai infecţioase.
El a spus că este probabil ca agenţiile americane să fi finanţat astfel de cercetări la institutul Wuhan.
Grupul de experţi din Camera Reprezentanţilor, format din nouă republicani şi şapte democraţi, a declarat că îşi propune să rămână deasupra disputelor politice partizane.
Ancheta Congresului vine la o săptămână după ce directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că un incident neintenţionat în laborator a fost „cel mai probabil" modul în care a luat naştere coronavirusul.
Cu câteva zile înainte, Departamentul de Energie al SUA a declarat că a constatat că virusul a fost cel mai probabil rezultatul unei scurgeri de la laboratorul din Wuhan, dar că a ajuns la această concluzie cu o „încredere scăzută".
Alţi oameni de ştiinţă care au studiat virusul consideră, însă, că nu există noi dovezi ştiinţifice care să indice o scurgere din laborator.