Corecţia preţurilor din Canamed ar putea fi amânată pentru octombrie 2021

Corecţia preţurilor din Canamed ar putea fi amânată pentru octombrie 2021

Corecţia preţurilor din Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed) ar putea fi amânată cu trei luni, până la 1 octombrie 2021, motivul invocat fiind necesitatea alinierii corecţiei preţurilor din Canamed cu actualizarea preţurilor din Catalogul Public. 

Măsura este prevăzută într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii, care modifică şi completează Ordinul ministrului sănătăţii nr. 368/2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman.

"Preţurile maximale ale medicamentelor autorizate de punere pe piaţă aprobate în Canamed şi Catalogul public şi preţurile de referinţă generice/biosimilare/inovative rămân valabile până la intrarea în vigoare a ordinului de aprobare a preţurilor calculate în urma corecţiei anuale, dar nu mai mult de 1 octombrie 2021", prevede proiectul de ordin.

Începând din 1 iulie 2020 a intrat în vigoare corecţia Canamed, realizată printr-un ordin al Ministrului Sănătăţii. Forma finală a ordinului Ministrului Sănătăţii (nr. 1.165/2020) prin care s-a realizat prima corecţie a preţurilor din Canamed de după 1 ianuarie 2019 a cuprins 6.442 de medicamente, preţurile fiind valabile până la 1 iulie 2021. În schimb, corecţia preţurilor din Catalogul public s-a realizat mai târziu, ioar preţurile actuale sunt valabile până la 1 octombrie 2021.

Normele actuale prevăd că documentaţia corespunzătoare aprobării preţurilor în cadrul procesului de corecţie trebuie depusă de către deţinătorii APP sau de către reprezentanţii acestora "în interiorul unei perioade de 30 de zile, începând cu 180 de zile (6 luni) înainte de data expirării valabilităţii preţurilor medicamentelor stabilite la finalul ultimei corecţii a acestora", precizează referatul de aprobare al proiectului.

În vederea corecţiei anuale a preţurilor medicamentelor se utilizează cursurile medii de schimb valutar ale Băncii Naţionale a României (BNR) din primul trimestru al anului în care se efectuează corecţia (trimestrul I 2021, pentru corecţia din 2021).

"Se remarcă faptul că între cele două cataloage există un decalaj de 3 luni între termenele de valabilitate ale preţurilor aprobate şi înregistrate. Prin urmare, se impune ca procesele de corecţie ale preţurilor medicamentelor înregistrate în cele două cataloage să fie demarate la indicatoare temporale diferite (depunerea documentaţiei pentru corecţia preţurilor din Canamed să se efectueze în luna ianuarie 2021, respectiv depunerea documentaţiei pentru corecţia preţurilor din Catalogul Public să se efectueze în luna aprilie 2021)", motivează autorii propunerii.

Potrivit iniţiatorilor actului normativ, în intervalul dintre cele două perioade în care se depune documentaţia pentru corecţia preţurilor medicamentelor incluse în cele două cataloage pot interveni modificări asupra preţurilor din cele 12 ţări pe care România le utilizează drept termen de comparaţie - acum ar fi diminuări de preţuri sau delistări de medicamente.

"Din cauza modificărilor din ţările de referenţiere este posibil ca drept efect al acestor (dar care nu poate fi exclus de la apariţie, în pondere dificil de cunatificat) la finalul corecţiei preţurile aprobate şi înregistrate în Catalogul Public să fie inferioare celor din Canamed", mai arată documentul.

O altă modificare propusă este ca, în cazul medicamentele a căror punere pe piaţă este autorizată de Comisia Europeană la propunerea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) prin procedură centralizată şi care sunt achiziţionate prin procedură centralizată la nivelul Comisiei Europene, preţurile să nu mai fie supuse aprobării ministerului, acestea fiind stabilite la nivelul Comisiei Europene.

Măsura vizează vaccinurile împotriva Covid-19 aprobate de Comisia Europeană şi achiziţionate centralizat pentru toate statele membre - cum ar fi vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech.

Preţurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro şi furnizorii de servicii medicale şi medicamente din România care au relaţii contractuale cu Ministerul Sănătăţii, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcţiile de sănătate publică judeţene.

Pentru farmaciile sau alte entităţi care nu se află în relaţii contractuale cu casele de  asigurări de sănătate, cu direcţiile de sănătate publică judeţene sau cu Ministerul Sănătăţii, preţurile sunt cuprinse în Catalogul public.

viewscnt