Corecţia preţurilor din Canamed şi Catalogul public, amânată încă o lună. Noile preţuri propuse

Corecţia preţurilor din Canamed şi Catalogul public, amânată încă o lună. Noile preţuri propuse

Ultima corecţie a preţurilor din Catalogului naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed) a intrat în vigoare la 1 martie 2022. Deşi corecţia Canamed trebuie realizată anual, Ministerul Sănătăţii nu a reuşit să respecte niciunul dintre termenele stabilite şi propune acum o nouă amânare pentru corecţia preţurilor medicamentelor din Canamed, până la 1 august, motivul invocat fiind lipsa de personal suficient şi faptul că, spre deosebire de anii anteriori, direcţia care se ocupă de corecţia preţurilor din Ministerul Sănătăţii nu a mai fost ajutată de personal detaşat din alte instituţii. Pe de altă parte, aceeaşi instituţie a finalizat proiectul de corecţia a preţurilor, iar proiectul de ordin publicat prevede ca termen de intrare în vigoare data de 1 iulie, care se bate cap în cap cu proiectul de ordin de amânare a corecţiei până la 1 august. 

"Preţurile maximale ale medicamentelor autorizate de punere pe piaţă aprobate în Canamed şi Catalogul public şi preţurile de referinţă generice/biosimilare/inovative rămân valabile până la intrarea în vigoare a ordinului de aprobare a preţurilor calculate în urma corecţiei anuale, dar nu mai mult de 31 iulie 2023", prevede un proiect de ordin publicat de Ministerul Sănătăţii.

Pe de altă parte, proiectul efectiv de corecţie prevede că data de intrare în vigoare a noilor preţuri este 1 iulie.

În referatul de aprobare al proiectului de ordin ce propune amânarea cu o lună a corecţiei preţurilor din Canamed şi Catalogul public, motivul invocat de angajaţii din Ministerul Sănătăţii, într-un limbaj pretenţios, este personalul insuficient din cadrul Direcţiei Farmaceutice şi Dispozitive Medicale (DFDM).

"Acţiunea de corecţie a preţurilor determină fără echivoc existenţa şi necesitatea implicării unei importante capacităţi logistice şi a unui număr semnificativ de personal. Resursa umană care are drept atribuţii şi sarcini conexe preţurilor medicamentelor existentă la nivelul DFDM este sub necesarul ce îi incumbă (8 salariaţi)", se arată în referat.

La corecţiile Canamed din anii precedenţi, angajaţii din cadrul DFDM au fost ajutaţi de personal delegat din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), direcţiilor de sănătate publică (DSP) judeţene şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). În acest an nu a mai fost detaşat personal din alte instituţii.

"În acest context, reţinem faptul că aferent procesului de corecţie 2023, DAPP/reprezentanţi au depus un număr de circa 5.700 dosare pentru care, ulterior au fost analizate, inclusiv sub aspectul nivelurilor de preţ solicitate, exclusiv de către personalul DFDM cu atribuţii conexe preţurilor medicamentelor, fără a mai beneficia de suport de la alte instituţii", menţionează documentul.

"Se conchide fără echivoc faptul că data de 30.06.2023, ce se constituie expirare a valabilităţii preţurilor înregistrate în prezent în Canamed, reprezintă un indicator temporal nereal în scopul elaborării de către CNAS a Listei preţurilor de referinţă, precum şi a Listei denumirilor comerciale şi a preţurilor de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor incluşi în programele naţionale de sănătate (...). Luând în considerare cele de mai sus, se impune prelungirea valabilităţii preţurilor medicamentelor existente în Canamed şi Catalogul Public până la data de 31 iulie 2023", mai arată referatul de aprobare.

Autorul referatului a încercat, probabil, să transmită că termenul de 30 iunie, până la care sunt valabile actualele preţuri din Canamed şi Catalogul public, este unul nerealist şi nu poate fi respectat (deşi sensul frazei scrise în referat este că data de 30 iunie 2023 nu există).

PREŢURILE NOI

În paralel cu proiectul de ordin care prevede amânarea corecţiei până la 1 august, Ministerul Sănătăţii a publicat şi proiectul de ordin pentru aprobarea corecţiei, care are data de intrare în vigoare 1 iulie şi valabilitate până la 30 iunie 2024.

În anexa ordinului sunt incluse 6.217 poziţii de medicamente în Canamed. Calculele 360medical.ro arată că, în cele mai multe cazuri, preţurile medicamentelor vor creşte odată cu intrarea în vigoare a corecţiei Canamed.

Creşterea este mai importantă la medicamentele ieftine. De altfel, trebuie ţinut cont că, la corecţia Canamed din acest an, se aplică prevederile ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1.346/2023.

Actul normativ prevede că, în cadrul procesului de corecţie a preţurilor din Canamed din 2023, “preţurile de producător maximale ale medicamentelor care urmează să fie aprobate şi care au o valoare mai mică de 25 lei pot fi indexate cu 14%, iar cele cu o valoare cuprinsă în intervalul 25 lei – 49,99 lei pot fi indexate cu 7%”.

Indexarea este aplicată şi preţurilor medicamentelor generice, biosimilare sau inovative care constituie referinţă pentru medicamentele respective.

Pentru a obţine indexarea preţurilor cu 7% sau 14%, deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă au avut ca termen pentru depunerea solicitărilor data de 31 mai 2023.

Măsura a fost aprobată după ce reprezentanţii producătorilor de medicamente din România au solicitat autorităţilor măsuri urgente din cauza creşterii preţurilor materiile prime şi materiale necesare în industria farmaceutică.

Exemple (preţuri cu amănuntul maximale, cu TVA):

Humira (40 mg / pen preumplut 2 x 0,4 ml) – preţ actual: 2.227,87 lei ; preţ de la 1 august 2023: 2.230,82 lei (+0,1%)

Augmentin (500 mg / 125 mg) – preţ actual: 19,01 lei ; preţ de la 1 august 2023: 21,68 lei (+14%)

Crestor 10 mg – preţ actual: 33,74 lei ; preţ de la 1 august 2023: 35,65 lei (+5,7%)

Diclofenac 50 mg (Terapia) – preţ actual: 2,59 lei ; preţ de la 1 august 2023: 12,33 lei (+376%)

Metoprolol 100 mg (Arena) - preţ actual: 9,80 lei ; preţ de la 1 august 2023: 11,33 lei (+15,6%)

Preţurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro şi furnizorii de servicii medicale şi medicamente din România care au relaţii contractuale cu Ministerul Sănătăţii, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcţiile de sănătate publică judeţene.

Pentru farmaciile sau alte entităţi care nu se află în relaţii contractuale cu casele de  asigurări de sănătate, cu direcţiile de sănătate publică judeţene sau cu Ministerul Sănătăţii, preţurile sunt cuprinse în Catalogul public.

viewscnt