Ministerul Sănătăţii a instituit carantina obligatorie de 14 zile pentru persoanele care vin din zonele de focar ale coronavirusului din China, iar testarea pentru Covid-19 se va face şi în alte 3 centre din ţară până la finalul săptămânii, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Victor Costache, la începutul şedinţei de guvern.
Ministrul a făcut un bilanţ al măsurilor luate până acum în România pentru prevenirea cazurilor de infecţie şi pentru pregătirea în caz de apariţie a unor cazuri. Până acum nu a fost înregistrat niciun caz de infecţie pe teritoriul României, a precizat oficialul.
"Am instituit, odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă care a fost publicată în Monitorul Oficial, pentru prima dată măsurile de carantină", a afirmat Victor Costache.
Ministrul s-a referit la ordonanţa de urgenţă, aprobată în 4 februarie şi publicată marţi în Monitorul Oficial, care prevede constituirea de stocuri de urgenţă medicală, sub formă de rezerve materiale, “destinate acţiunilor pentru protecţia populaţiei în situaţii de urgenţă generate de tipul de risc de epidemii şi alte evenimente generatoare de victome multiple”.
Actul normativ reglementează şi măsuri de carantină, care pot fi decise de ministrul Sănătăţii.
"Deci practic oricine vine dintr-o zonă de focar este băgat în carantină - sau oricine este suspectat că ar putea fi purtător de coronavirus. Cât durează carantina?", a întrebat premierul Ludovic Orban.
"14 zile, mergem după protocoalele internaţionale elaborate de ECDC (Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, n.r.). În ziua a treia se face un test PCR pentru coronavirus şi apoi se repetă la externare", a răspuns Victor Costache.
Testul PCR (polymerase chain reaction) este utilizat pentru identificării agenţilor cauzatori ai bolilor infecţioase.
"Avem capacitate de diagnostic în România, în Bucureşti, şi până la sfârşitul săptămânii în încă alte trei centre din ţară, pentru a nu mai plimba probele dintr-un capăt al ţării în altul", a menţionat ministrul.
Procedurile instituite prevăd şi alocarea eventualilor pacienţi la spitalele de boli infecţioase desemnate în acest scop.
"Deocamdată mergem pe protocoalele recomandate de specialiştii noştri şi primele 10 cazuri vor fi tratate la [Institutul] Matei Balş, urmând ca apoi să fie utilizate şi celelalte spitale de boli infecţioase din ţară: Iaşi, Timişoara şi Cluj", a mai spus Victor Costache.