Epidemia declanşată de noul coronavirus se extinde în tot mai multe oraşe din China, inclusiv în capitala Beijing şi în marea metropolă Shanghai, un al patrulea caz fiind confirmat în afara ţării. Autorităţile chineze au anunţat că virusul se poate transmite de la om la om şi că a fost înregistrat al patrulea deces din cauza sa, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) organizează o reuniune de urgenţă, pentru a evalua dacă epidemia din China reprezintă o urgenţă internaţională în materie de sănătate şi ce măsuri trebuie luate pentru a limita impactul.
Comisia naţională pentru sănătate din China a confirmat că virusul, care provoacă un tip de pneumonie, se poate transmite de la om la om.
De asemenea, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a anunţat că stoparea epidemiei şi salvarea vieţilor reprezintă o prioritate, în condiţiile în care numărul de persoane infectate s-a triplat, iar patru decese provocate de coronavirus au fost confirmate până acum, potrivit Reuters.
Situaţia s-ar putea agrava deoarece sute de milioane de chinezi urmează să călătorească la finalul acestei săptămâni în ţară şi în străinătate, pentru a sărbători noul an chinezesc.
Autorităţile din mai multe state, inclusiv din SUA, au introdus proceduri de scanare a călătorilor care vin din regiunea Wuhan, zona în care a apărut epidemia.
Până acum, 217 de cazuri de infectare cu noul virus au fost confirmate în China, din care 198 în oraşul Wuhan, alte cazuri fiind înregistrate în trei ţări: Thailanda, Japonia şi Coreea de Sud.
Însă 5 cazuri au fost înregistrate în Beijing, 14 noi cazuri în provincia Guangdong şi un nou caz în Shanghai.
REUNIUNE DE URGENŢĂ A OMS
Luni, OMS a precizat că epidemia a fost declanşată cel mai probabil “din sursă animală” şi că există posibilitatea transmiterii de la om la om, însă aceasta este limitată, fiind posibilă doar între persoane care sunt în contact apropiat.
Organizaţia a anunţat că o reuniune de urgenţă va avea loc miercuri, pentru a evalua dacă epidemia din China reprezintă o urgenţă internaţională în materie de sănătate şi ce măsuri trebuie luate pentru a-i face faţă.
Până acum, OMS nu a recomandat introducerea unor restricţii de călătorie, însă o comisie formată din experţi independenţă ar putea anunţa astfel de recomandări sau alte măsuri pentru a limita extinderea epidemiei.
Virusul a fost detectat pentru prima dată în Wuhan în 12 decembrie 2019. Ulterior, un grup de cercetători chinezi a descoperit că epidemia misterioasă de pneumonie a fost provocată de un virus din aceeaşi familie cu SARS (sindromul respirator acut sever).
Coronavirusurile reprezintă o familie extinsă de virusuri care provoacă mai multe boli, de la răceala comună până la SARS, potrivit OMS.
SARS a infectat peste 8.000 de persoane şi a provocat 774 de decese în timpul pandemiei care s-a extins începând din Asia şi a afectat 37 de state în 2002 şi 2003.
Un alt coronavirus a provocat epidemia MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu), izbucnită în 2012 în Arabia Saudită. Până acum, MERS a generat 851 de decese pe plan mondial, potrivit OMS.
Totuşi, noul coronavirus identificat în China pare mai puţin periculos decât SARS şi MERS.