Bilanţul coronavirusului din China continuă să se agraveze în ritm rapid, până marţi fiind raportate 107 de decese şi circa 4.500 de cazuri de îmbolnăvire din cauza virusului. Germania este a doua ţară din Europa în care a ajuns noul coronavirus, cu un caz confirmat.
În ciouda măsurilor dure luate de autorităţile chineze, incluziv izolarea unor oraşe din epicentrul epidemiei, rata de contagiune a coronavirusului rămâne ridicată.
În afara Chinei, infecţia cu noul virus a fost deja confirmată în 16 ţări: Statele Unite, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, Malaezia, Singapore, Australia, Franţa, Vietnam, Cambodgia, Nepal, Canada, Sri Lanka, Coasta de Fildeş şi Germania.
De altfel, unii oficiali în domeniul sănătăţii se întreabă dacă autorităţile din China sunt capabile să controleze epidemia.
Un grup de cercetători de la Imperial College London a estimat că numărul total de cazuri de îmbolnăvire provocate de coronavirusul din China ar putea ajunge la 190.000 până în 4 februarie la rata actuală de contagiune, fiecare persoană infectată transmiţând virusul altor două sau trei persoane.
Cercetătorii avertizează că, pentru a controla epidemia, este nevoie ca transmiterea virusului la alţi oameni să fie blocată pentru cel puţin 60% dintre persoanele deja infectate.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a actualizat evaluarea privind ameninţarea internaţională generată de noul coronavirus de la "moderată" la "înaltă", o decizie care sugerează că instituţia ar putea declara în curând stare de urgenţă internaţională în domeniul sănătăţii.
Săptămâna trecută, la finalul unei reuniuni de două zile, că în acest moment este prea devreme pentru a declara stare de urgenţă internaţională din cauza coronavirusului Wuhan din China.
Virusul a fost denumit provizoriu 2019-nCoV de către OMS, în timp ce presa internaţională foloseşte tot mai des numele de “virusul Wuhan”, deoarece virusul a apărut într-o piaţă de animale din Wuhan.
CUM A IZBUCNIT EPIDEMIA
Virusul a fost detectat pentru prima dată în oraşul Wuhan, provincia Hubei, în 12 decembrie 2019.
Ulterior, un grup de cercetători chinezi a descoperit că epidemia misterioasă de pneumonie a fost provocată de un virus din aceeaşi familie cu SARS (sindromul respirator acut sever).
Coronavirusurile reprezintă o familie extinsă de virusuri care provoacă mai multe boli, de la răceala comună până la SARS, potrivit OMS.
SARS a infectat peste 8.000 de persoane şi a provocat 774 de decese în timpul pandemiei care s-a extins începând din Asia şi a afectat 37 de state în 2002 şi 2003.
Un alt coronavirus a provocat epidemia MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu), izbucnită în 2012 în Arabia Saudită. Până acum, MERS a generat 851 de decese pe plan mondial, potrivit OMS.