Ultimele date oficiale arată că epidemia provocată de coronavirusul Covid-19 progresează într-un ritm mai lent, până miercuri fiind înregistrate 2.012 decese şi peste 75.200 de cazuri de îmbolnăvire pe plan mondial.
În ultima zi (cazuri raportate miercuri dimineaţă) au fost confirmate 1.749 noi cazuri în China – cel mai mic număr zilnic din 29 ianuarie şi până acum -, comparativ cu 1.886 în ziua precedentă (raportarea de marţi).
EXTINDERE ÎN AFARA CHINEI
În afara Chinei, infecţia cu noul virus a fost confirmată în continuare în 26 ţări: Statele Unite, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, Malaezia, Singapore, Australia, Franţa, Vietnam, Cambodgia, Nepal, Canada, Sri Lanka, Germania, Finlanda, Emiratele Arabe Unite, Filipine, Italia, India, Suedia, Marea Britanie, Spania, Rusia, Belgia şi Egipt.
În Europa, 45 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate în 8 state: Germania (16), Franţa (12), Marea Britanie (9), Italia (3), Spania (2), Finlanda (1), Suedia (1) şi Belgia (1).
În afara Chinei (inclusiv Hong Kong, unde au fost confirmate 2 decese) au fost raportate decese în patru ţări: Filipine, Japonia, Taiwan şi Franţa.
SURSA INFECŢIEI
Analiza genomică realizată de experţi a relevat că noul coronavirus din China provine de la lilieci, ca şi SARS şi MERS, fiind transmis la om printr-o gazdă intermediară.
Vineri, cercetătorii de la Universitatea Agricolă a Chinei de Sud au anunţat, în urma unui studiu, că noul coronavirus a fost transmis de la lilieci la oameni prin intermediul pangolinului, singurul mamifer cu solzi din lume, care a servit drept gazdă intermediară.