Covid-19: Aproape 70% dintre pacienți au anomalii structurale ale inimii

Covid-19: Aproape 70% dintre pacienți au anomalii structurale ale inimii
octombrie 29 09:00 2020 Timp citire articol: 2 minut(e)

Anomalii structurale ale inimii au fost observate la aproape 70% dintre pacienții care au făcut COVID-19, reliefează un studiu internațional publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, care a analizat peste 300 de persoane.

Dintre cele peste 300 de persoane care au primit o ecocardiogramă transtoracică (TTE) la unul dintre cele patru spitale Mount Sinai Health System din New York, 62,6% au avut un traumatism miocardic. Constatările ar trebui să-i ajute pe medici să identifice mai repede pacienții cu risc de leziuni cardiace și să ghideze terapia potențială.

„Acesta este unul dintre primele studii care furnizează date ecocardiografice și electrocardiografice (ECG) detaliate la pacienții spitalizați cu COVID-19 și dovezi de laborator ale leziunilor miocardice. Am constatat că în rândul pacienților cu COVID-19 care au fost supuși ecocardiografiei transtoracice, aceste anomalii structurale cardiace au fost diverse și prezente la aproape două treimi dintre pacienți”, a declarat dr. Gennaro Giustino, cardiolog la Spitalul Mount Sinai din New York, primul autor al studiului.

Autorii cercetării au remarcat faptul că aceste afecțiuni sunt asociate cu un risc mai mare de atac de cord, embolie pulmonară, insuficiență cardiacă și miocardită, pe lângă un risc crescut de deces în rândul pacienților spitalizați.

Giustino și colegii săi au analizat retrospectiv scanările TEE și ECG ale 305 pacienți (vârsta mediană de 63 ani, 67,2% bărbați) cu COVID-19 confirmat. În total, 190 (62,6%) au prezentat dovezi ale leziunilor miocardice, 118 pacienți prezentând leziuni în timpul internării și 72 dezvoltându-le în timpul spitalului.

Cei cu leziuni miocardice au avut, de asemenea, tendința de a fi mai în vârstă și erau mai predispuși să aibă o afecțiune preexistentă, cum ar fi hipertensiunea, diabetul sau bolile cronice de rinichi. În ceea ce privește mortalitatea în spital, cei fără leziuni miocardice au decedat cu o rată de 5,2%, comparativ cu 18,6% pentru pacienții cu aceeași leziune, dar fără anomalii detectate de TTE. Această cifră a crescut la 31,7% în rândul celor cu leziuni miocardice și anomalii ale TTE.

Autorii intenționează să urmărească în continuare acești pacienți și au încurajat clinicienii să utilizeze ecocardiografia pentru a aduna informații critice despre participanții cu afecțiuni cardiace, inclusiv cele de pe ventilatoare.

„Detectarea timpurie a anomaliilor structurale poate dicta tratamente mai adecvate, inclusiv anticoagularea și alte abordări pentru pacienții spitalizați și post-spitalizați”, a adăugat dr. Valentin Fuster, co-autorul studiului și medicul șef Mount Sinai, potrivit siteului HealthImaging.com.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu