Covid-19 poate cauza în unele cazuri manifestări neurologice

Covid-19 poate cauza în unele cazuri manifestări neurologice
aprilie 04 08:30 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Pacienții care au Covid-19 prezintă de obicei febră, respirație dificilă și tuse. Totuși, la un număr de pacienți au fost semnalate și manifestări neurologice.

În numărul din aprilie al revistei Radiology este prezentat pe larg cazul unei femei care a lucrat într-o companie aeriană și care a ajuns la Henry Ford Health System din Detroit cu tuse, febră și confuzie mentală apărute în primele trei zile, după ce a fost infectată cu noul coronavirus. Un test nazal a arătat că avea COVID-19 și în timp ce medicii au încercat să afle cauza „stării mentale alterate”, scanările creierului au relevat o encefalopatie a creierului.

Diagnosticul medicilor: encefalopatie hemoragică necrozantă acută asociată COVID-19, o encefalopatie rară care a fost asociată cu alte infecții virale.

,,Creierul poate fi deteriorat de infecția virală ori de câte ori sistemul imunitar al pacientului reacționează excesiv la virus. Această hiperactivitate a sistemului imunitar declanșează o furtună de citokine. În cazul femeii din Detroit, se pare că a avut loc o furtună de citokine intracraniană. Encefalopatia hemoragică necrozantă acută asociată COVID-19 este o afecțiune relativ rară la adulți și cu potențial mortal”, a precizat, dr. Brent Griffith, medic radiolog la Henry Ford, potrivit Medicine.Net.com.

Elissa Fory, medicul neurolog al spitalului Henry Ford, a declarat că femeia rămâne în stare critică în spital, spunând că ,,nu există un tratament specific. În prezent majoritatea experților sunt de acord că medicamentele menite să suprime răspunsul imunitar ar putea provoca mai mult rău decât bine, astfel încât îngrijirea de susținere pentru acești pacienți este singurul tratament cunoscut”, a precizat medicul neurolog.

Medicii americani atrag atenția că acest caz al femeii din Detroit nu este unic. ,,Există o minoritate considerabilă de pacienți cu COVID-19 care se prezintă la spitale cu confuzie, convulsii și alte semne de deficiență cerebrală”, relatează cercetătorii.

La începutul lunii martie, un bărbat în vârstă de 74 de ani a fost adus la camera de urgență a spitalului de către membrii familiei. El nu putea să vorbească, iar brațele și picioarele se prăbușeau, părea a avea o convulsie. Bărbatul, care suferea și de boala Parkinson, dar și de o afecțiune pulmonară cronică, a fost testat pentru COVID-19 și era pozitiv. Conform revistei Times, numeroase alte cazuri de pacienți cu COVID-19 care prezintă simptome neurologice – crize, confuzie și semne de encefalită – au fost raportate în Italia și în alte țări.

Dr. Alessandro Padovani, de la Universitatea din Brescia din Italia, a deschis o unitate specială NeuroCovid pentru îngrijirea acestor tipuri de pacienți.

,,Nu există ventilator pentru creier. Dacă în cazul plămânilor putem pune pacientul pe un ventilator și sperăm la recuperare, nu avem acel lux în cazul creierului”, a precizat dr. Sherry H-Y. Chou, neurolog la Universitatea din Pittsburgh School of Medicine.

Ce se întâmplă la nivelul organelor, cum rezistă plămânii, inima, ficatul, intestinul sau rinichii în fața SARS-CoV-2, de ce ne omoară acest coronavirus explică într-un material video As. Univ. Dr. Vlad Negulescu, farmacolog. Mai puteți urmări explicațiile farmacologului clinician despre mecanismele pe care le declanșează SARS-COV2 atunci când pătrunde în organism.

Covid-19 poate avea consecințe fatale în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare subiacente și poate provoca leziuni cardiace chiar și la pacienții fără afecțiuni cardiace subiacente.

EXCLUSIV- Vlad Negulescu: ,,Situații disperate necesită măsuri disperate.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu